Jazz Achterhoek. Alle goede concerten en optredens van jazz, blues, dixieland, rock and roll en andere muziekstijlen in de regio Achterhoek op een rijtje. Wilt u zelf een evenement aanmelden? Mail met de secretaris van DoeJazz’81 Auke Boonstra.

Onder het kopje ‘Agenda’ kunt u kiezen voor dag, maand of week’ instellingen.

sep
11
zo
Dokter Jazz & Co @ Doe Jazz '81 Doetinchem
sep 11 @ 14:30 – 17:00

Ook deze middag weer een orkest van eigen bodem en niet de geringste. Dokter Jazz & Co is een oude stijl New Orleans orkest dat in 1976 is opgericht en vanaf het begin veel succes heeft gehad. In het orkest spelen muzikanten waarbij je kunt zien dat het plezier er af spat. Speelde het orkest aanvankelijk gearrangeerde stukken, tegenwoordig is meer het motto: “Als het maar lekker klinkt, swingt en fijn te spelen is”. Dat enthousiasme wordt graag gedeeld met het publiek, waarbij de humor niet uit de weg wordt gegaan. Het orkest brengt een zeer gevarieerd programma met o.a. New Orleans Jazz, dixieland, blues- en jazzstandaards.

Bezetting: Sietse de Leeuw – klarinet/ saxen/ fluit; Frans Ernst – trombone, Ad Rats – bas; Johan Molenveld – banjo en Ben Reijers, drums

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

okt
9
zo
Daddy to the Rescue @ Doe Jazz '81 Doetinchem
okt 9 @ 14:30 – 17:00

“Daddy tot the Rescue” is een band die je laat swingen met Jump’n Jive, Swing, Swing-blues, Jump-blues en Boogie-Woogie!  Geïnspireerd door de US “Rhythm  and Blues Charts” uit de veertiger- en vijftiger jaren weten deze Daddies als geen ander de ritme-pezen te raken.

Er komen nummers langs van o.a. Louis Jordan, Big Joe Turner, maar evengoed van Nat King Cole en Benny Goodman.

Luister naar de betoverende zang van lead-zanger en gitarist Daddy Louis (Max Sigmans). Daddy Vanilla (Richard van de Pol) neemt je net zo makkelijk mee met zijn stomende solo’s op zijn sax als met zijn gevoelige rifjes op zijn gitaar. Daddy Inferno (Arjan Verhoef) is zeker een van de beste Boogie-Woogie-pianisten van Nederland. Hij schudt een aantal boogies uit z’n mouw waarvan de pianotoetsen lijken te verbranden. De drie instrumentalisten worden stevig ondersteund door Daddy Dynamo (Gerard van Leth) op zijn contrabas en Daddy Tubs (Pierre de Rouw) op drums. Laatstgenoemde heeft tevens een verrassende vocale inbreng in de band. Laat op 11 april gerust uw hoorapparaat thuis. Niet bewegen is bijna onmogelijk.

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

nov
13
zo
Storyville Jassband @ Doe Jazz '81 Doetinchem
nov 13 @ 14:30 – 17:00

Vanaf 1959 is de Storyville Jassband actief op jazzpodia in binnen- en buitenland. Ze hebben hun 60-jarig jubileum dus al weer een paar jaar achter zich.                                                              De band maakt jaarlijks succesvolle tournees naar Engeland en Denemarken en ook in Duitsland zijn ze een graag geziene gast.                                                                              Traditionele Jazz en New Orleans Revival (met een Europees sausje), zo zou je hun speelstijl het best kunnen omschrijven. De Storyville Jassband (let op die 2 essen) heeft in de loop der jaren al 11 CD’s uitgebracht, waaronder 8 voor het bekende Timeless Label.                                          Voor ons in Doetinchem is het een weerzien met de Storyville sinds hun laatste optreden bij ons in 2017. Nu met enkele nieuwe gezichten: Henk Haverhoek op bas en  Eugene de Bruijn op klarinet en zang.

Bezetting: Peter Dobbe – trombone/gitaar/zang; Eugène de Bruijn – klarinet; Michel Muller –  trompet/ zang; Tom Stuip banjo/gitaar; Henk Haverhoek – contrabas en Stef Geurts – drums

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

dec
11
zo
Charlestown Jazzband @ Doe Jazz '81 Doetinchem
dec 11 @ 14:30 – 17:00

Sinds 1968 het meest swingende jazzorkest uit de stad van Keizer Karel: Nijmegen. De band streeft naar een gezellige interactie met het publiek en dat alles gelardeerd met plezier en humor. Door een breed en gevarieerd repertoire is de muziek van de “Charlestown” toegankelijk voor een groot publiek. Dat blijkt ook uit de vele optredens in het buitenland, waar ze steeds worden teruggevraagd als een graag geziene gast. De band speelt in de traditionele oude stijlbezetting, maar zit niet vast in het oude stijl keurslijf. Er is altijd beweging en “reuring” op het podium. Als er één band is die zich laat inspireren door een enthousiast publiek is het de “Charleston” wel: een band weet wat “entertainen” is.

Bezetting:  Pieter Duker – trombone; Jan Dokter – klarinet, sax en zang; Henk van Amerongen – trompet, sax en zang; Jan de Bont – gitaar; Piet Beyé – piano; Eric Beijnvoort – drums en Rob Egging – contrabas

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

jan
8
zo
The Busquitos @ Doe Jazz `81 Doetinchem
jan 8 @ 14:30 – 17:00

Laat u zich tijdens ons Nieuwjaarsconcert eens verrassen door De Busquitos. Een 4-tal ongelooflijk getalenteerde muzikanten die hun muzikale kwaliteiten combineren met een aanstekelijke dosis humor. Ze laten ons een grote verscheidenheid aan muziekstijlen horen, misschien wel samen te vatten als komische jazz. In hun repertoire switchen ze van de Roaring  Twenties naar Hot Club , naar Country, naar Pop, naar Klassiek en Rock en Roll. Liedjes van Disney, Django Reinhardt, The Mills Brothers, Louis Prima, Irving Berlin en Benny Hill; alles kan verrassend langs komen. Soms zelfs eigen composities met dolkomische teksten.

De Busquitos hebben  5 CD’s uitgebracht en al 1000 optredens in meer dan 18 landen achter de rug. Hoog tijd dus om de 4 heren eens aan Doetinchem  voor te stellen:  Jelle van Tongeren op viool is al winnaar van vele instrumentalistenprijzen;  Thomas Streutgers op saxofoon, eveneens winnaar van vele prijzen en verder gitarist Michael Seraus en contrabassist/ zanger Ronald de Jong (genomineerd voor de beste blues-bassist van Nederland.)

Heeft u geen idee wat u moet verwachten?  Laat u verrassen!

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

feb
12
zo
Jurbena Jazzband @ Doe Jazz '81 Doetinchem
feb 12 @ 14:30 – 17:00

De Jurbena Jazzband is een 8-koppige traditionele jazzband uit Tilburg. Vier man in de begeleiding w.o. een piano en in de frontline 2 kornetten. Dat is een typische bezetting voor een jazzstijl die FRISCO wordt genoemd. De stijl ontwikkelde zich in de 30-er en 40-er jaren als een soort tegengeluid voor de New Orleans-traditie. Het vond plaats in San FRanISCO, aan de Amerikaanse westkust.

Op het repertoire o.a. muziek van King Oliver, Turk Murpy’s Creole Jazzband en van de band van Lu Watters: de Yerba Buena. (San Fansisco is de latere naam van Yerba Buena. De mannen van de Jurbena Jazzband gebruikten deze naam om er hun band naar te vernoemen. Jurbena klonk wat toegankelijker dan Yerba Buena).

In 2007 reisden de bandleden naar de Amerikaanse westkust om er de vermaarde South Frisco Jazzband te beluisteren. Tevens traden ze 4 dagen op tijdens het Orange County festival (de heren dragen daarom oranje T-shirts). Ook is hun 2e CD er in de studio opgenomen, te midden van hun idolen. Dat resulteerde in toestemming om gebruik te mogen maken van de arrangementen van hun “grote broers”. Het enthousiasme en de humor van de beginjaren zijn bij de feilloos ingespeelde Jurbena-mannen nog altijd volop aanwezig. Dat weten ze nog steeds perfect op hun publiek over te brengen: ook in Doetinchem.

Bezetting: Edward Nuiten – kornet; Franco van Ierland – kornet; Jeroen Loose – klarinet; Peter Sommer – trombone; Ed Wijffels – piano; Henk Hoeksma – banjo; Eduard Kaan – sousafoon en John van Ierland – wasbord

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

mrt
12
zo
Autoreverse Jazz Orchestra @ Doe Jazz '81 Doetinchem
mrt 12 @ 14:30 – 17:00

Sinds 1990 speelt “The Autoreverse Jazz Orchestra” oude jazz, waarbij de muzikanten zich vooral richten op de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Het repertoire bestaat uit bekende en minder bekende nummers, waarbij veel wordt gezongen. Subtiele arrangementen en vrije improvisaties wisselen elkaar af, hetgeen leidt tot een afwisselend optreden. Niet alleen aangenaam om naar te luisteren, maar ook goed dansbaar.

Bezetting: Matthijs  Sepers – trompet en zang; Peter de Klerk – klarinet en zang; Thomas Hipp – trombone en zang; Dick Wenting – banjo en gitaar; Hans Bernhard – drums en zang; Bob Bins – sousafoon

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

 

apr
16
zo
Red Wing Jazzband @ Doe Jazz '81 Doetinchem
apr 16 @ 14:30 – 17:00

In de multiculturele stad New Orleans ontstond rond 1900 de New Orleans Jazz, een nieuwe muziekvorm gebaseerd op tradities van de klassieke- en volksmuziek, de Afro-Caribische ritmiek en de blues. In de traditionele jazz van nu zijn deze elementen grotendeels verloren gegaan. Red Wing Jazzband grijpt juist terug naar deze elementen. Het repertoire bevat naast het klassieke jazz-idioom dan ook tango’s, rumba’s, walsen, marsen, ragtime enz. De band is daarom bij uitstek in staat de juiste muzikale snaar te raken. Red Wing musiceert met een minimum aan elektrische apparatuur, zo mogelijk geheel akoestisch. Klankkleur, volumebalans en dynamiek komen daardoor optimaal tot hun recht, terwijl het ruimtebeslag van het orkest gering is. De band bestaat uit ervaren musici, bij wie in de loop der jaren een voorliefde voor de New Orleans traditie is ontstaan. Routineuze dixieland is deze muzikanten vreemd.

Bezetting: Peter Ivan (cornet), Victor Bronsgeest (trombone), Sjoert van Overeem (klarinet), Tom Stuip (banjo), Eric Heijnsdijk (bas) en Hans Bernhard (drums)

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro