Jazz Achterhoek. Alle goede concerten en optredens van jazz, blues, dixieland, rock and roll en andere muziekstijlen in de regio Achterhoek op een rijtje. Wilt u zelf een evenement aanmelden? Mail met de secretaris van DoeJazz’81 Auke Boonstra.

Onder het kopje ‘Agenda’ kunt u kiezen voor dag, maand of week’ instellingen.

dec
11
zo
Charlestown Jazzband @ Doe Jazz '81 Doetinchem
dec 11 @ 14:30 – 17:00

Sinds 1968 het meest swingende jazzorkest uit de stad van Keizer Karel: Nijmegen. De band streeft naar een gezellige interactie met het publiek en dat alles gelardeerd met plezier en humor. Door een breed en gevarieerd repertoire is de muziek van de “Charlestown” toegankelijk voor een groot publiek. Dat blijkt ook uit de vele optredens in het buitenland, waar ze steeds worden teruggevraagd als een graag geziene gast. De band speelt in de traditionele oude stijlbezetting, maar zit niet vast in het oude stijl keurslijf. Er is altijd beweging en “reuring” op het podium. Als er één band is die zich laat inspireren door een enthousiast publiek is het de “Charleston” wel: een band weet wat “entertainen” is.

Bezetting:  Pieter Duker – trombone; Jan Dokter – klarinet, sax en zang; Henk van Amerongen – trompet, sax en zang; Jan de Bont – gitaar; Piet Beyé – piano; Eric Beijnvoort – drums en Rob Egging – contrabas

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

jan
8
zo
The Busquitos @ Doe Jazz `81 Doetinchem
jan 8 @ 14:30 – 17:00

Laat u zich tijdens ons Nieuwjaarsconcert verrassen door de Busquitos. Een viertal ongelooflijk getalenteerde muzikanten die hun muzikale kwaliteiten combineren met een aanstekelijke dosis humor. Ze laten ons een grote verscheidenheid aan muziekstijlen horen, misschien wel samen te vatten als komische jazz. In hun repertoire switchen ze van de Roaring  Twenties naar Hot Club de France , van Country naar Pop, van Klassiek en Rock en Roll. Liedjes van Disney, Django Reinhardt, The Mills Brothers, Louis Prima, Irving Berlin en Benny Hill; alles kan verrassend langs komen. Soms ook zelfs eigen composities met dolkomische teksten.                                                De Busquitos hebben vijf CD’s uitgebracht en al duizend optredens in meer dan achttien landen achter de rug. Hoog tijd dus om de vier heren aan Doetinchem  voor te stellen:

Bezetting: Jelle van Tongeren – viool (winnaar van vele instrumentalistenprijzen), Thomas Streutgers – saxofoon (eveneens winnaar van vele prijzen), Lex Reerink – gitaar, Matthieu Cley- bas en zang 

Heeft u geen idee wat u moet verwachten?  Laat u verrassen!

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

feb
12
zo
Jurbena Jazzband @ Doe Jazz '81 Doetinchem
feb 12 @ 14:30 – 17:00

De Jurbena Jazzband is een acht-koppige traditionele jazzband uit Tilburg. Vier man in de begeleiding w.o. een piano en in de frontline twee kornetten. Dat is een typische bezetting voor een jazzstijl die FRISCO wordt genoemd. De stijl ontwikkelde zich in de dertiger en veertiger jaren als een tegengeluid voor de New Orleans-traditie. Het vond plaats in San FRanISCO, aan de Amerikaanse westkust.

Op het repertoire o.a. muziek van King Oliver, Turk Murpy’s Creole Jazzband en van de band van Lu Watters: de Yerba Buena. (San Fansisco is de latere naam van Yerba Buena. De mannen van de Jurbena Jazzband gebruiken deze naam om er hun band naar te vernoemen. Jurbena klonk toegankelijker dan Yerba Buena.

In 2007 reisden de bandleden naar de Amerikaanse westkust om er de vermaarde South Frisco Jazzband te beluisteren. Tevens traden ze vier dagen op tijdens het Orange County festival (de heren dragen daarom oranje T-shirts). Ook is hun tweede CD er in de studio opgenomen, te midden van hun idolen. Dat resulteerde in toestemming om gebruik te mogen maken van de arrangementen van hun “grote broers”. Het enthousiasme en de humor van de beginjaren zijn bij de feilloos ingespeelde Jurbena-mannen nog altijd volop aanwezig. Dat weten ze nog steeds perfect op hun publiek over te brengen: ook in Doetinchem.

Bezetting: Edward Nuiten – kornet; Franco van Ierland – kornet; Jeroen Loose – klarinet; Peter Sommer – trombone; Ed Wijffels – piano; Henk Hoeksma – banjo; Eduard Kaan – sousafoon en John van Ierland – wasbord

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

mrt
12
zo
Autoreverse Jazz Orchestra @ Doe Jazz '81 Doetinchem
mrt 12 @ 14:30 – 17:00

Sinds 1990 speelt “The Autoreverse Jazz Orchestra” oude jazz, waarbij de muzikanten zich vooral richten op de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het repertoire bestaat uit bekende en minder bekende nummers, waarbij veel wordt gezongen. Subtiele arrangementen en vrije improvisaties wisselen elkaar af, hetgeen leidt tot een afwisselend optreden. Niet alleen aangenaam om naar te luisteren, maar ook goed dansbaar.

Bezetting: Matthijs  Sepers – trompet en zang; Peter de Klerk – klarinet, saxen en zang; Harry Hack – trombone en zang; Dick Wenting – banjo en gitaar; Hans Bernhard – drums en zang; Bob Bins – sousafoon

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

 

apr
16
zo
Red Wing Jazzband @ Doe Jazz '81 Doetinchem
apr 16 @ 14:30 – 17:00

In de multiculturele stad New Orleans ontstond rond 1900 de New Orleans Jazz, een nieuwe muziekvorm, gebaseerd op tradities van de klassieke- en volksmuziek, de Afro-Caraïbische ritmiek en de blues. In de traditionele jazz van nu zijn deze elementen grotendeels verloren gegaan.

“Red Wing” grijpt juist terug naar deze elementen. Hun repertoire bevat naast het klassieke jazz-idioom dan ook tango’s, rumba’s, walsen, marsen en ragtimes. “Red Wing” is bij uitstek in staat deze muzikale snaar te raken. Zij musiceren met een minimum aan elektrische apparatuur, zo mogelijk geheel akoestisch. Klankkleur en dynamiek komen daardoor optimaal tot hun recht. Routineuze dixieland is deze muzikanten vreemd.

Bezetting: Peter Ivan – trompet; Victor Bronsgeest – trombone; Sjoert van Overeem – klarinet; Tom Stuip – banjo; Eric Heynsdijk – bas en Hans Berhard – drums

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

mei
14
zo
Hot Club de Frank @ Doe Jazz '81 Doetinchem
mei 14 @ 14:30 – 17:00

“Van Hot naar Her”

Hot Club de Frank speelde al op het North Sea Jazz Festival, in veel Europese landen, maar…. nog niet in Doetinchem.

Verwacht van deze band niet zomaar een middagje swing uit de jaren dertig, met alleen muziek van Django Reinhardt. Deze vier mannen zijn: inventief, virtuoos en vooral ……gretig. Ze doorspekken hun muziek met onverwachte wendingen en motieven, puttend uit traditionele swing, eigen composities, klezmer en zigeunermuziek. De onverwachte wendingen vragen om veel interactie; dat is niet alleen spannend om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. Bossanova-ritmes kunnen zo maar overgaan in Balkan-grooves.  Achter de schermen worden overigens nog meer jonge helden klaargestoomd voor een plaats in de vaste selectie. Als u op 14 mei na afloop nog meer van de Hot Club de Frank wilt horen, kunt u vast wel een keus maken uit één (of meer) van hun acht CD’s.

Bezetting: Frank Meester – contrabas en zang, Harold Berghuis – gitaar, Win Lammen – saxofoons en klarinet, Thomas Lammen – trombone.

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

jun
11
zo
Jay Jay’s Border Jazzmen @ Doe Jazz '81 Doetinchem
jun 11 @ 11:00 – 13:30

We hadden ons in juli 2022 erg verheugd op het jaarlijkse koffieconcert in ’s-Heerenberg. Het was een teleurstelling dat het een uur voor aanvang plotseling begon te regenen na wekenlang mooi weer. Er was toen binnen bij Heeren Dubbel niet voor iedereen plaats. We hopen natuurlijk in 2023 weer – zoals gebruikelijk- op mooi weer. Als er toch een buitje valt, hebben we voor de band nu ook buiten een droge tent achter de hand.

Ons “huisorkest” Jay Jay’s Border Jazzmen als  afsluiting van het Doe Jazz- seizoen op de prachtige buitenlocatie “Heeren Dubbel” bij het Kasteel Bergh  in ’s-Heerenberg.  Opgericht door trombonist Jan – “Jay Jay”-  Janssen is dit orkest al meer dan twintig jaar een graag geziene gast in jazzclubs en op festivals in binnen- en buitenland. De kracht van de band zit ‘m in de afwisseling. Dixieland in de stijl van Engelse toporkesten als Chris Barber en Kenny Ball , maar ook: mooie ballads , latin , country en… niet in de laatste plaats:  prachtige driestemmige samenzang. Een optreden van de Jay Jay’s Border Jazzmen is altijd een feestje, vanwege het enthousiasme van de muzikanten en voor hun fans – waaronder veel Doe Jazz-leden – weer een feest der herkenning !

Bezetting: Petro Wijnen – trompet en zang; Jac Meijs – trombone en zang; Peter van den Bremen – klarinet, saxen en zang; Rob Koch – banjo en gitaar; Etienne Bèyé – bas  en Cor van Hoften – drums

Gratis toegang

sep
10
zo
Farmhouse Jazz & Blues Band @ Doe Jazz '81 Doetinchem
sep 10 @ 14:30 – 17:00

De Farmhouse Jazz & Blues band bestaat in z’n huidige samenstelling sinds 2014. De muzikanten zoeken binnen de Oude Stijl Jazz naar een eigen sound. Belangrijke inspiratiebron daarbij is de band van Chris Barber, inclusief de bluesrock en de meeslepende blues en skiffle.

De basis voor deze sound ligt in de ritmesectie met good old Cees Heegstra op drums, Carla Tavenier-Kok op contrabas en Gerard Tavenier op gitaar en banjo. Een dynamisch, stuwend trio dat evengoed fluisterzacht een gevoelige ballad begeleidt. In de R & B nummers komt daar dan de bluesgitaar van saxofonist/gitarist Michiel Pos bij: rauw, vurig, meeslepend. In de frontline staan trompettist Michael Muller, trombonist Hans van Wermeskerken (tevens bandmanager) en Michiel Pos op saxofoon en klarinet. Sinds eind 2021 kwam Wim Vreeburg (klarinet, saxen) er als vierde blazer bij. Tezamen zorgen zij voor de energieke, enthousiaste sound en verzorgde arrangementen. Een stevige swing en veel drive zijn de basisingrediënten in de klankkleur van de band.

Met deze bezetting heeft de band zich in korte tijd weten te onderscheiden. Een optreden van de Farmhouse is een feest voor jong en oud, waarbij niemand stil kan blijven zitten en waarbij de dansers als het ware naar de dansvloer gezogen worden!

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

okt
8
zo
The Tailshakers @ Doe Jazz '81 Doetinchem
okt 8 @ 14:30 – 17:00

Oude tijden herleven met de hits van weleer gebracht door The Tailshakers.     

De Tailshakers waren, met groot succes, in maart 2022 bij ons te gast. Op onze ledenvergadering kwam vanuit de leden het nadrukkelijke verzoek de band snel eens terug te vragen. Dat is dus gelukt. We zullen dit keer weer een dansvloer maken, want blijven stilzitten is bij deze band onmogelijk !

De Tailshakers brengen al twintig jaar ouderwetse rock en roll. Het pompende pianospel van Jeroen ”Jerry Lee” te Lindert , aangevuld met gillende gitaarsolo’s van Casper ”Greyhound” de Vries, op basis van bevende basklanken van Henry ”Bow-Bow” Gerritsen en daverend drumwerk van Gerben ”Big Bopper” Boesveld,  zorgt er voor dat de voetjes automatisch in beweging komen.

Bezetting: Jeroen te Lindert – piano en zang; Casper de Vries –  gitaar en zang; Henry Gerritsen – bas en zang en Gerben Boesveld – drums en zang

Entree 10 euro                                                                                                                                            Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

nov
12
zo
Goodman Moods @ Doe Jazz '81 Doetinchem
nov 12 @ 14:30 – 17:00

 

                 

Deze middag staat geheel in het teken van de swingtijd van de meest beroemde swingende klarinettist Benny Goodman die volle zalen trok in de jaren veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw. Er werd in die tijd stevig gedanst op nummers als “Don’t be that way”, “Airmail Special”, “Flying Home” en vele andere prachtige melodieën.

Met zijn grote orkest, maar ook met het combo met o.a. vibrafonist Lionel Hampton en pianist Teddy Wilson scoorde de ‘King of Swing’ de ene hit na de andere.

Goodman Moods wordt gevormd door vibrafonist Hein de Jong, klarinettisten André Jansen en Peter Swart, pianist Hajé Nordbeck, contrabassist Frans Tunderman en drummer Jan ter Maat.

Dit swingende gezelschap brengt een eerbetoon aan de grootmeester op de klarinet en doet de tijd van toen herleven.

Entree 10 euro                                                                                                                                        Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro