Jazz Achterhoek. Alle goede concerten en optredens van jazz, blues, dixieland, rock and roll en andere muziekstijlen in de regio Achterhoek op een rijtje. Wilt u zelf een evenement aanmelden? Mail met de secretaris van DoeJazz’81 Auke Boonstra.

Onder het kopje ‘Agenda’ kunt u kiezen voor dag, maand of week’ instellingen.

sep
12
zo
The Spirit of St Louis @ Doe Jazz '81 Doetinchem
sep 12 @ 14:30 – 17:00


The Spirit of St. Louis bestaat uit tien ervaren musici die zich hebben gespecialiseerd in het vertolken van Hot Dance-muziek uit de periode 1922-1935. Door het gebruik van originele arrangementen van bekende bands als Fletcher Henderson en Duke Ellington, roept het orkest bij de luisteraar de typische sfeer op van de Amerikaanse dance-halls uit de “Roaring Twenties”. De “Spirit” heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een orkest met een geheel eigen, professionele, klankkleur. Deze band uit de Achterhoek treedt op in jazzclubs en op festivals in binnen- en buitenland.

Bezetting: Peter van den Bremen: saxofoon; Hein Buying: bandleider; Gustaaf Coenders: sousafoon; Rieks Erinkveld: saxofoon; Jan Meerdink: banjo; Frank van Niersen: saxofoon; Vincent Roerdink: trombone; Johan Veldhuis: drums; Hans Snel: trompet en Rob Wissink: piano.

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

okt
10
zo
Doe Jazz ’81 40 jarig Jubileum viering @ Doe Jazz '81 Doetinchem
okt 10 @ 14:00 – 17:00

Doe Jazz ‘81 bestaat 40 jaar en dat gaan we vieren ! Op deze zondagmiddag bieden wij u een gevarieerd programma met als thema: ”De geschiedenis van de jazzmuziek in het algemeen en die van Doe Jazz ’81 in het bijzonder”. Aan deze speciale “Jubileum Revue”  werken mee:

Harry Kanters: Virtuoze pianist die thuis is in diverse stijlen van de traditionele Jazz. Zijn specialisme omvat Ragtime, New Orleans, Stride, Swing en vroege Bebop. Mede door zijn omvangrijke repertoire is Harry als professioneel freelance pianist populair in ‘All Star’ bezettingen. en een veelgevraagd gastsolist bij uiteenlopende bands.

Angela van Rijthoven: Wie herinnert zich niet haar prachtige performance in “ How about Rita” vorig jaar januari bij ons in de Kruisberg ? Angela kreeg zanglessen op het Rotterdams  Conservatorium o.a. van  Gerrie van der Klei. Ze zingt in diverse gelauwerde formaties en beheerst veel origineel repertoire uit de swing- en cooljazz periode.

Peter Swart: Bespeelt de klarinet en saxen op z’n “Amerikaans”:  soepel, melodieus en met een fluwelen toon. Hij leerde zijn instrumenten bespelen voornamelijk door mee te spelen met platen en in jamsessions.  Zijn grote voorbeelden zijn Benny Goodman op klarinet en Scott Hamilton op saxofoon. Peter is met recht een gepassioneerd rietblazer.

Jay Jay’s Border Jazzmen: Wie kent ze niet ? Zes doorgewinterde muzikanten die op enthousiaste wijze “Oude Stijl Jazz” vertolken, maar ook altijd op zoek blijven naar de “Borders” van de jazz: Latin , populaire songs uit de jaren vijftig en Close Harmony behoren tot hun brede repertoire.

Tijdens deze feestelijke middag presenteren wij onze Doe Jazz ’81 Jubileum CD, waaraan vele orkesten, die in een kort of langer verleden bij ons optraden, een bijdrage hebben geleverd.

nov
14
zo
Red Wing Jazzband @ Doe Jazz '81 Doetinchem
nov 14 @ 14:30 – 17:00

In de multiculturele stad New Orleans ontstond rond 1900 de New Orleans Jazz, een nieuwe muziekvorm gebaseerd op tradities van de klassieke- en volksmuziek, de Afro-Caribische ritmiek en de blues. In de traditionele jazz van nu zijn deze elementen grotendeels verloren gegaan. Red Wing Jazzband grijpt juist terug naar deze elementen. Het repertoire bevat naast het klassieke jazz-idioom dan ook tango’s, rumba’s, walsen, marsen, ragtime enz. De band is daarom bij uitstek in staat de juiste muzikale snaar te raken. Red Wing musiceert met een minimum aan elektrische apparatuur, zo mogelijk geheel akoestisch. Klankkleur, volumebalans en dynamiek komen daardoor optimaal tot hun recht, terwijl het ruimtebeslag van het orkest gering is. De band bestaat uit ervaren musici, bij wie in de loop der jaren een voorliefde voor de New Orleans traditie is ontstaan. Routineuze dixieland is deze muzikanten vreemd.

Bezetting: Peter Ivan (cornet), Victor Bronsgeest (trombone), Sjoert van Overeem (klarinet), Tom Stuip (banjo), Eric Heijnsdijk (bas) en Hans Bernhard (drums)

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

dec
12
zo
Autoreverse Jazz Orchestra @ Doe Jazz '81 Doetinchem
dec 12 @ 14:30 – 17:00

Sinds 1990 speelt “The Autoreverse Jazz Orchestra” oude jazz, waarbij de muzikanten zich vooral richten op de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Het repertoire bestaat uit bekende en minder bekende nummers, waarbij veel wordt gezongen. Subtiele arrangementen en vrije improvisaties wisselen elkaar af, hetgeen leidt tot een afwisselend optreden. Niet alleen aangenaam om naar te luisteren, maar ook goed dansbaar.

Bezetting: Matthijs  Sepers – trompet en zang; Peter de Klerk – klarinet en zang; Thomas Hipp – trombone en zang; Dick Wenting – banjo en gitaar; Hans Bernhard – drums en zang; Bob Bins – sousafoon

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

 

jan
9
zo
The Busquitos @ Doe Jazz `81 Doetinchem
jan 9 @ 14:30 – 17:00

Laat u zich tijdens ons Nieuwjaarsconcert eens verrassen door De Busquitos. Een 4-tal ongelooflijk getalenteerde muzikanten die hun muzikale kwaliteiten combineren met een aanstekelijke dosis humor. Ze laten ons een grote verscheidenheid aan muziekstijlen horen, misschien wel samen te vatten als komische jazz. In hun repertoire switchen ze van de Roaring  Twenties naar Hot Club , naar Country, naar Pop, naar Klassiek en Rock en Roll. Liedjes van Disney, Django Reinhardt, The Mills Brothers, Louis Prima, Irving Berlin en Benny Hill; alles kan verrassend langs komen. Soms zelfs eigen composities met dolkomische teksten.

De Busquitos hebben  5 CD’s uitgebracht en al 1000 optredens in meer dan 18 landen achter de rug. Hoog tijd dus om de 4 heren eens aan Doetinchem  voor te stellen:  Jelle van Tongeren op viool is al winnaar van vele instrumentalistenprijzen;  Thomas Streutgers op saxofoon, eveneens winnaar van vele prijzen en verder gitarist Michael Seraus en contrabassist/ zanger Ronald de Jong (genomineerd voor de beste blues-bassist van Nederland.)

Heeft u geen idee wat u moet verwachten?  Laat u verrassen!

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

feb
13
zo
Jurbena Jazz Band @ Doe Jazz `81 Doetinchem
feb 13 @ 14:30 – 17:00

De Jurbena Jazzband is een 8-koppige traditionele jazzband uit Tilburg. Vier man in de begeleiding w.o. een piano en in de frontline 2 kornetten. Dat is een typische bezetting voor een jazzstijl die FRISCO wordt genoemd. De stijl ontwikkelde zich in de 30-er en 40-er jaren als een soort tegengeluid voor de New Orleans-traditie. Het vond plaats in San FRanISCO, aan de Amerikaanse westkust.

Op het repertoire o.a. muziek van King Oliver, Turk Murpy’s Creole Jazzband en van de band van Lu Watters: de Yerba Buena. (San Fansisco is de latere naam van Yerba Buena. De mannen van de Jurbena Jazzband gebruikten deze naam om er hun band naar te vernoemen. Jurbena klonk wat toegankelijker dan Yerba Buena).

In 2007 reisden de bandleden naar de Amerikaanse westkust om er de vermaarde South Frisco Jazzband te beluisteren. Tevens traden ze 4 dagen op tijdens het Orange County festival (de heren dragen daarom oranje T-shirts). Ook is hun 2e CD er in de studio opgenomen, te midden van hun idolen. Dat resulteerde in toestemming om gebruik te mogen maken van de arrangementen van hun “grote broers”. Het enthousiasme en de humor van de beginjaren zijn bij de feilloos ingespeelde Jurbena-mannen nog altijd volop aanwezig. Dat weten ze nog steeds perfect op hun publiek over te brengen: ook in Doetinchem.

Bezetting: Edward Nuiten – kornet; Franco van Ierland – kornet; Jeroen Loose – klarinet; Peter Sommer – trombone; Ed Wijffels – piano; Henk Hoeksma – banjo; Eduard Kaan – sousafoon en John van Ierland – wasbord

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

mrt
13
zo
The Tailshakers @ Doe Jazz `81 Doetinchem
mrt 13 @ 14:30 – 17:00

Oude tijden herleven met de hits van weleer gebracht door The Tailshakers.                                  

Wie herinnert zich niet de zoetgevooisde klanken van Dion en zijn Belmonts, Chuck Berry, Brian Setzer, de swingende heupen van Elvis en de rokende pianosolo’s van Jerry Lee Lewis. Oude tijden herleven met de hits van weleer gebracht door The Tailshakers. Deze Doetinchemse band brengt al 20 jaar ouderwetse rock-n-roll. Het pompende pianospel van Jeroen ”Jerry Lee” te Lindert aangevuld met gillende gitaarsolo’s van Casper de Vries op basis van bevende basklanken van Henry ”Bow-Bow” Gerritsen en daverend drumwerk van Gerben ”Big Bopper” Boesveld zorgt altijd dat de voetjes automatisch in beweging komen.

Bezetting: Jeroen te Lindert – piano en zang, Casper de Vries –  gitaar en zang, Henry Gerritsen – bas en zang en Gerben Boesveld – drums en zang

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

apr
10
zo
Andor’s Jazzband @ Doe Jazz '81 Doetinchem
apr 10 @ 14:30 – 17:00

Enkele jaren geleden heeft de band een erg succesvol optreden bij Doe Jazz ’81 gehad. Hoog tijd dus voor een reprise in ons jubileumjaar. Andor’s Jazzband speelt jazzmuziek en hot dance uit de jaren twintig en vroege jaren dertig. Ze spelen vooral de originele arrangementen uit die tijd.  Zoals gebruikelijk was in de beginjaren van de jazz speelt de band akoestisch, alleen de aankondigingen en de zang zijn versterkt.

Andor’s Jazzband  heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als een van de toonaangevende bands in de vroege jazzmuziek. Ook het Doetinchemse  jazzpubliek toonde zich enthousiast over deze opvatting van de oude jazz.

De leden van de band zijn ervaren musici met een voorliefde voor de muziek van legendarische orkesten uit die tijd, zoals die van Fletcher Henderson en Duke Ellington. Ook de presentatie van de band is in stijl: de “Roaring Twenties” zullen tijdens hun concert voor ons publiek herleven.

Bezetting: Suzanne Veneman – trompet; Ad Houtepen – cornet/klarinet/altsax/vocals; Victor Bronsgeest – trombone; Floortje Smehuijzen – saxen; Hans Bosch – klarinet/tenorsax/vocals; Tom Stuip – banjo; Arend Huisman – tuba en René Winter – slagwerk

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

mei
8
zo
Jazz-O-Matic Five @ Doe Jazz '81 Doetinchem
mei 8 @ 14:30 – 17:00

De Jazz-O-Matic-Five is al meer dan 30 jaar een vaste waarde in het Europese classic jazz circuit. Het orkest speelde op vele (inter)nationale festivals in hun unieke samenstelling van muziekinstrumenten met onder andere cornet, bassaxofoon, piano en banjo.

Door zijn bijzondere sound lijkt de band veel groter dan hij is en dat heeft de bijnaam ‘The World’s Smallest Big Band’ opgeleverd. Op het repertoire jazzstukken en evergreens uit de periode 1915-1940. De Jazz-O-Matic-Five heeft op talrijke binnen- en buitenlandse jazz-festivals succesvol opgetreden in onder andere Breda, Askersund (Zweden), Biel (Zwitserland), Aruba, Essex (U.S.A.) en Kobe (Japan). Ook heeft het orkest getourd door de Golfstaten en Pakistan. De unieke sound van de Jazz-O-Matic Five is inmiddels vastgelegd op de cd’s ‘Happy Feet’ en ‘Clap Hands’. Een optreden van de Jazz-O-Matic-Five staat garant voor briljante jazz gespeeld door muzikanten die behoren tot de top van de Nederlandse oude stijl jazz wereld. Dat belooft dus weer een aangename muzikale zondagmiddag te worden.

Bezetting: Peter Ivan (cornet), Tom Stuip (banjo/vocals), Hans de Bruijn (piano/vocals), Ad Houtepen (bassax/vocals) en Ronald Janssen Heijtmajer (altsax, klarinet)

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

jun
12
zo
Jay Jay’s Border Jazzmen @ Doe Jazz '81 's-Heerenberg
jun 12 @ 11:00 – 14:00

Het laatste concert van dit seizoen is weer een gratis buitenconcert bij Heeren Dubbel in ’s- Heerenberg. Wie kunnen we daar anders voor vragen dan Jay Jay’s Border Jazzmen. Zeker na hun succesrijke optreden in 2017 en 2018. We hopen dit jaar ook veel bezoekers en leden van de jazzclubs uit Arnhem, Zutphen en Apeldoorn te ontmoeten. Dit Doe Jazz’81-concert  met ons eigen “huisorkest” is n.l. ook bedoeld voor de jazzliefhebbers uit de grote “Jazz Kring Oost”.

“Jazz uut den Achterhook” is het handelsmerk van dit enthousiaste orkest, dat weliswaar hoofdzakelijk dixieland vertolkt, maar ook op zoek gaat naar de “borders” van de jazz. Ze spelen een eigen swingende jazz met veelal verrassende elementen zoals close-harmony-zang, nummers van Bert Keampfert en Michael Bublé. Op die manier wordt ook een breder publiek dan alleen jazzpubliek aangesproken.

Hoewel de bezetting in de afgelopen jaren diverse keren is veranderd, klinkt de sound van het orkest nog even fris als in hun oprichtingsjaar 1999.

De band kan zich nog steeds verheugen in een grote populariteit in binnen- en buitenland. Trips naar Aruba en Madeira behoren tot de absolute hoogtepunten. Maar ook onze oosterburen hebben Jay Jay’s Border Jazzmen ontdekt en omarmd.

Na het feest rond hun 20-jarig bestaan in 2019 in de Kruisberg belooft het dit keer ook  weer een feestje te worden.

Bezetting: Petro Wijnen – trompet/ zang ; Jac. Meijs – trombone/ zang ; Peter van den Bremen – klarinet/saxen/zang; Rob Koch – banjo/gitaar; Etienne Beyé – bas en Fred Mooi – drums

Entree gratis