Jazz Achterhoek. Alle goede concerten en optredens van jazz, blues, dixieland, rock and roll en andere muziekstijlen in de regio Achterhoek op een rijtje. Wilt u zelf een evenement aanmelden? Mail met de secretaris van DoeJazz’81 Auke Boonstra.

Onder het kopje ‘Agenda’ kunt u kiezen voor dag, maand of week’ instellingen.

aug
16
vr
Basin Street Jazzband @ Storyville Jazzclub Arnhem
aug 16 @ 20:00 – 23:00

Basin Street Jazzband

 

De band – opgericht in 1980 – heeft zich vanaf het begin laten inspireren door de jazz van de zwarte bands uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. De oplettende luisteraar zal echter ook invloeden bespeuren van modernere versies van de traditionele jazz, zoals bij voorbeeld de Frisco stijl van Lu Watters en Turk Murphy, alsmede de Engelse Alex Welsh band. In dit genre behoort de band tot de beste Nederlandse jazzorkesten. Critici omschrijven de band als zeer homogeen, stijlvol en stijlvast, met een voor een amateurorkest bijzonder hoog muzikaal niveau. Vakmanschap en enthousiasme zijn de ingrediënten voor een concert vol muzikale hoogtepunten.

De bezetting:                                                                                                                                        Ton van Brussel, cornet/zang, Peter de Klerk, krt/saxen, Richard Cochrane, trombone, Willem Deutekom, banjo, Henk Hoedemaker, piano, Gé Soetekouw, tuba, Ger Booiman, slagwerk, wasbord.

Entree 5 euro

sep
8
zo
Never Mind Jazz Band @ Doe Jazz '81 Doetinchem
sep 8 @ 14:30 – 17:00

Anders dan de naam doet vermoeden, staat de Never Mind Jazz Band wel degelijk voor een serieuze aanpak van de jazz uit de jaren twintig, met daarbij het accent op de gloriejaren 1925-1929. Het repertoire strekt zich uit van de kleinere bands van Armstrong, King Oliver, Jelly Roll Morton, Jabbo Smith, Bix Beiderbecke), tot aan de vroege big bands zoals Fletcher Henderson, McKinney’s Cotton Pickers, Clarence Williams, Paul Whiteman, Duke Ellington). De originelen zijn zodanig “teruggearrangeerd” naar de 6-mans bezetting, dat de band af en toe als tweemaal zo groot klinkt. De NMJB is een graag geziene gast in jazzclubs en is regelmatig te vinden op festivals in Nederland, België en Duitsland. Hoogtepunten waren een optreden op het North Sea Jazzfestival (1988) en uitnodigingen voor jazzfestivals en optredens in Hongarije, Denemarken, Frankrijk en op het prachtige Isola del Garda in Italië. Bij het 25-jarig jubileum in 2002 waren de onnavolgbare Bratislava Hot Serenaders uit Slowakije en crooner/performer Henry De Winter uit Berlijn de gasten van de band. De NMJB had de Serenaders eerder in Hongarije ontmoet. Met het optreden op het jubileumfeest hadden ze hun Nederlandse première. Inmiddels is in 2012 ook het 35-jarig jubileum gevierd, waarbij de CD “Charleston Is The Best Dance After All” werd gepresenteerd. In april 2017 werd het 40-jarig jubileum gevierd met een jubileumconcert in de Eindhovense Jazzclub OSJE.

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

 

 

okt
13
zo
“Karel – middag” met Hot & Sweet @ Doe Jazz `81 Doetinchem
okt 13 @ 14:30 – 17:00

                                                                                               Karel Giltay stond – samen met Remy Ramaekers – aan de wieg van Doe Jazz’81. Velen, jong en oud, in onze omgeving werden door hem gestimuleerd bij het beoefenen van jazzmuziek.

Ook schreef Karel het boek “Jazz in de Achterhoek” waarin de historie van ruim 80 jaar jazz in onze regio wordt beschreven. Deze middag zal hij u meevoeren aan de hand van jazzrepertoire en met verhalen over Jazz in de Achterhoek.

Hij doet dat samen met “Hot & Sweet”, een band die plezier en enthousiasme uitstraalt.  Vanuit de traditionele jazzstijl heeft het repertoire van deze band zich geleidelijk verbreed, onder andere met composities van Karel zelf.

Bezetting: Henny Dokter – sousafoon ; Hennie Ansink – trompet ; Lanny Loos – sax en klarinet ; Karel Giltay –piano ; Klaas Brouwer – drums ; Walter Hoeiing – gitaar ; Diny Snijders – zang.

Daarnaast komen diverse gastsolisten aan bod , die in de afgelopen jaren regelmatig met Karel hebben samengespeeld.

Wat staat ons te wachten op 13 oktober ?

Karel is degene die altijd de open sessies bij Doe Jazz organiseert, dus…. Laat u verrassen !!

nov
10
zo
Harbour Jazzband @ Doe Jazz `81 Doetinchem
nov 10 @ 14:30 – 17:00

We zijn als Doe Jazz ’81 buitengewoon verheugd dat het orkest “Harbour Jazzband” op 10 november bij ons in Doetinchem komt spelen. De band werd in 1956 in Rotterdam opgericht en slechts weinig orkesten kunnen bogen op zo’n lange geschiedenis De “Harbour” mag zich na al die jaren nog steeds rekenen tot één van de beste traditionele jazzorkesten van Nederland. Het streven naar kwaliteit staat hoog in het vaandel. De kracht van de Harbour Jazzband zit ook in de inzet, het enthousiasme en de sfeer tijdens hun concert.

Het afwisselende repertoire bestaat uit composities van o.a. Jelly Roll Morton, Bix Beiderbecke, Louis Armstrong, Count Basie en Glenn Miller.

Sinds de band in 2008 is uitgebreid tot een 8-mans formatie is een echte “Eddie Condon-sound” ontstaan. Sinds 1908 zijn Matthijs Willering (in Condon-stukken op gitaar in plaats van banjo),  Ton Hameeteman (piano) en Jan-Wouter Alt (baritonsax) toegevoegd aan de band.

Er zijn maar weinig landen waar de Harbour Jazzband niet heeft opgetreden en de band heeft natuurlijk vele CD’s gemaakt. In 2018 is zelfs een gloednieuwe Vinyl-LP live en analoog opgenomen. Iets voor de liefhebbers.

Bezetting: Flip Robers – trombone en leider; Hans Verheul – klarinet en saxen; Jan Wouter Alt – saxen en cornet; Ton Hameeteman – piano; Matthijs Willering – Banjo/gitaar; Ludo Deckers – dubbel bas en Raymond van der Hooft: drums en zang. Op trompet spelen regelmatig als gast mee: Menno Daams en Coos Zwagerman.

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

dec
8
zo
Sunny Side Jazz Band @ Doe Jazz `81 Doetinchem
dec 8 @ 14:30 – 17:00

De Sunny Side Jazz Band bestaat ruim 40 jaar en bestaat uit louter ras-jazzmuzikanten uit de sfeer van dixieland en swing. De band neemt je mee terug naar de glorietijd van de grote jazzlegenden als : Louis Armstrong, Sidney Bechet, Bobby Hackett en Eddie Condon.

De sound van het orkest doet vaak denken aan die van de Dutch Swing College Band en van de legendarische Ted Easton Jazzband.

Een fantastisch solide “background” van banjo/gitaar, contrabas en slagwerk bieden een perfecte basis voor de collectieven en soli van de blazers op de voorste rij.

Bezetting: Frans van Wasbeek – trompet; Gerrit Baas  – trombone; Peter Swart – klarinet en saxen; Anne van der Wal – banjo/gitaar; Eric van Buijsen – stringbas en René Maertens –  slagwerk.

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

jan
12
zo
Jazz Connection @ Doe Jazz `81 Doetinchem
jan 12 @ 14:30 – 17:00

We zijn ontzettend trots dat de Jazz Connection op 12 januari bij ons komen spelen. Je kunt naar de band luisteren op een CD, maar je kunt ze ook live bekijken: wat een wereld van verschil!

In hun opvallende out-fit is het een verbazingwekkende ervaring om een concert van de Jazz Connection bij te wonen. Het is een band die swingt, stampt en spettert uit alle standen: jazz, jive, joy, soul en een beetje rock & roll. En dat op een gewone zondag in Doetinchem? Nou gewoon zal het niet worden.

Op deze zondagmiddag trappen we  het jazzjaar 2020 af met een nieuwjaarshappening die z’n weerga niet kent.

Kijk op de site van de band en je ziet optredens in heel Europa: Dresden, Silkeborg (Denemarken), Parijs, Dortmund, St. Maxime (Fr), Domburg en….. Doetinchem.

Al meer dan 28 jaar dendert deze band uit Breda met hun Jazz en Jump& Jive show langs vele zalen met jazzliefhebbers. Ook de  vroege Rhythm & Blues en de swing-muziek van o.a. Louis Prima, Louis Jordan en Louis Armstrong  zullen onze gasten in een goed humeur brengen.

Bezetting: Rob Hengeveld –  alle soorten rieten; Jurgen Feskens – trompet, hoorn en zang; Peter van Steen – trombone;  Bert Maassen – piano; Bart Wouters – stringbas en zang en Ad Hoendervangers – drums.

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

feb
9
zo
Hein en Jetse de Jong combo @ Doe Jazz `81 Doetinchem
feb 9 @ 14:30 – 17:00

Wie herinnert zich niet het prachtige concert in de Remmelinkzaal van het Hein de Jong Quintet op 18 april 2018. Twee jonge jazztalenten (Manon Nijenhuis – zang) en Jetse de Jong (piano) brachten de aanwezigen in vervoering met prachtige nummers.

Op 9 februari 2020 vindt op veler verzoek een herhaling plaats van dit ensemble.

Manon zal weer enkele prachtige songs vertolken uit het Great American Songbook. De virtuoze ontwikkeling van Jetse zullen we o.a. kunnen beluisteren in enkele nummers van het Modern Jazz Quartet.

Met Hein de Jong op vibrafoon zal tevens aandacht worden besteed aan het oeuvre van Charlie Parker die 100 jaar geleden werd geboren.

Kortom, een veelzijdig programma, waarbij de ondersteunende rol van Henk Haverhoek op contrabas en Jan ter Maat op drums niet onderschat mag worden.

Bezetting: Manon Nijenhuis – zang; Jetse de Jong – piano; Hein de Jong – vibrafoon;  Henk Haverhoek – contrabas en Jan ter Maat – drums.

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

mrt
8
zo
Down South Jazzband @ Doe Jazz `81 Doetinchem
mrt 8 @ 14:30 – 17:00

Dit orkest uit Zuid Limburg bestaat uit een smeltkroes van in Nederland en Belgisch Limburg woonachtige jazzcoryfeeën, die hun sporen hebben verdiend met het maken van “Old Time Jazz” uit de “Roaring  Twenties”. De bandleden spelen in verschillende orkesten in België, Duitsland en Nederland. Hun repertoire is heel breed: van Bix Beiderbecke tot Ellington en alles wat daar tussen ligt. De verrassing bij dit orkest zit vaak in de ritmesectie: dan spelen ze naast de contrabas en de drums met zowel banjo als gitaar. Hiermee kunnen ze de vermaarde sound van de beroemde New Orleans band “Tuba Skinny” benaderen.

Hoog tijd dus om de muzikanten aan u voor te stellen:

Banjo en zang: Patrick Greven  is tevens de leider van de vermaarde “Belgian Dixie Kings”. Als banjospeler en zanger weet hij de toehoorders te begeesteren en terug te brengen in de sfeer van de jaren ’20. Ambiance verzekerd.

Gitaar: Ron Willems. Ron heeft een klassieke scholing en speelt behalve in het mandoline-ensemble “The Strings” ook in diverse Rythm & Blues bands.

Drummer: Patrick Heubel. Patrick heeft de oude stijl muziek van huis uit meegekregen en beheerst dan ook als geen ander de bijbehorende karakteristieke drumstijl.

Contrabas: Jan Lempens.  Speelt ook Easy Listening muziek in een combo met de Amerikaanse zangeres Michelle Moore. Jan is ook vaak gast bij de Gumbo Jazzband.

Klarinet, alt sax en zang: Jan van Gaalen.  Deze ervaren rietblazer heeft eerder gespeeld in de Circus Square Jazzband en is verder actief in een Brassband met een New Orleans-repertoire.

Trombone: Lou Brouns. Lou speelt in verschillende bands in Nederland, België en Duitsland. o.a. in de Circus Square Jazz band en de “Jazzweberei” uit Duitsland.

Kornet, bugel en zang: Jan Tom Fernhout. Jan Tom is opgegroeid in de Zaanstreek en speelde daar sinds zijn 16e bij de “Stable Roof Jazz Band.  Zijn karakteristieke speelstijl heeft hij ontleend aan zijn voorbeelden Bix Beiderbecke en Louis Armstrong.

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

apr
19
zo
The Tailshakers @ Doe Jazz `81 Doetinchem
apr 19 @ 14:30 – 17:00

Let wel: 3e zondag ipv 2e zondag

Oude tijden herleven met de hits van weleer gebracht door The Tailshakers.                                  

Wie herinnert zich niet de zoetgevooisde klanken van Dion en zijn Belmonts, Chuck Berry, Brian Setzer, de swingende heupen van Elvis en de rokende pianosolo’s van Jerry Lee Lewis. Oude tijden herleven met de hits van weleer gebracht door The Tailshakers. Deze Doetinchemse band brengt al 20 jaar ouderwetse rock-n-roll. Het pompende pianospel van Jeroen ”Jerry Lee” te Lindert aangevuld met gillende gitaarsolo’s van Jan ”Greyhound” Lievers op basis van bevende basklanken van Henry ”Bow-Bow” Gerritsen en daverend drumwerk van Gerben ”Big Bopper” Boesveld zorgt altijd dat de voetjes automatisch in beweging komen.

Bezetting: Jeroen te Lindert – piano en zang, Jan Lievers –  gitaar en zang, Henry Gerritsen – bas en zang en Gerben Boesveld – drums en zang

Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

mei
10
zo
Jurbena Jazz Band @ Doe Jazz `81 Doetinchem
mei 10 @ 14:30 – 17:00