Beste Jazzvrienden

Zondag 13 november vanaf 14.30 u. is het weer zover: Onze jazzmiddag in de Kruisberg.  Deze keer met de Storyville Jassband. Een orkest dat al sinds 1959 actief is op jazzpodia in binnen- en buitenland.

De naam “Storyville Jassband” verwijst naar de beginperiode van de jazz , toen “jazz” nog als “jass” werd geschreven. Storyville was van 1897 tot 1917 de rosse buurt van New Orleans. Het werd opgericht bij gemeentelijke verordening om de prostitutie te reguleren . Sidney Story, wethouder van die stad, schreef daarvoor de richtlijnen en wetgeving. Die verordening wees een gebied van de stad aan waar prostitutie, hoewel feitelijk illegaal, werd getolereerd en gereguleerd. Het gebied werd oorspronkelijk “The District” genoemd, maar de bijnaam “Storyville” sloeg al snel aan. Het was gelegen bij een treinstation, waardoor het een populaire bestemming werd voor reizigers en een attractie in het hart van New Orleans. Het stond tevens bekend als de thuisbasis van veel jazzmuzikanten, waaronder Louis Armstrong die daar als minderjarige regelmatig speelde. Storyville bevatte een grote verscheidenheid aan bordelen en salons om aan de uiteenlopende smaken van bezoekers van New Orleans te voldoen. Mahogany Hall , gevestigd op Basin Street 235, was de meest weelderige van hen, beheerd door Lulu White , een belangrijke zakenvrouw in die tijd.

Muzikanten werden ingehuurd door de ( vrouwelijke ) eigenaren van de bordeelhuizen om klanten te ontvangen. Jelly Roll Morton  speelde er dag en nacht piano, wat heel gebruikelijk was in die tijd. Het publiek was meestal niet erg kritisch, waardoor de artiesten volledige vrijheid hadden om met hun muziekstijlen te experimenteren. In die periode werden “jass-muzikanten” heel populair. Ze dankten hun naam aan het niet meer bestaande woord “jass”, waarmee toentertijd de seksuele daad op een platvloerse manier werd aangeduid. De danszalen en saloons hielden de aandacht van hun klanten vast met allerlei soorten dansbands. Die experimenteerden er vrolijk op los en maakten “jass” in Storyville uitzonderlijk in deze periode van de geschiedenis.

Toch kwam er aan deze bloeiperiode een eind. In 1917 raakten de Verenigde Staten betrokken bij de 1e wereldoorlog. In de begindagen werden in Storyville binnen enkele weken na elkaar vier soldaten gedood. Het leger en de marine hadden troepen in New Orleans en eisten dat Storyville zou worden gesloten. Veel muzikanten verlieten de stad en verspreidden hun muzikale talenten en kennis naar andere steden zoals Chicago. Dit had wel tot gevolg dat de jazz zich in de Verenigde Staten verder kon ontwikkelen.

In die tijd is ook de naam “jass” verdwenen en veranderd in “jazz”. Het verhaal wil dat Nick La Rocca, kornettist en leider van The Original Dixieland Jazzband, zich ergerde aan het feit dat jongelui op zijn affiches regelmatig de letter J doorstreepten. En een “ass”-band klink vanzelfsprekend niet zo netjes….

Dit gezegd hebbende hoop ik dat u zondag volop zult genieten van de Storyville Jassband, een orkest dat zoals u ziet kan bogen op een rijke traditie..

Peter van den Bremen     voorzitter