Beste Jazzvrienden

Na het optreden van de Forest Jazz Band op 12 juni in de Kruisberg – waar we ondanks het mooie weer ruim tachtig bezoekers mochten verwelkomen – volgt binnenkort ons “zomertoetje”:  Zondag 10 juli vanaf 11.00 uur, de Jay Jay’s Border Jazzmen bij Kasteel Café “Heeren Dubbel” in ’s-Heerenberg.

Nu we ons niet meer hoeven te laten leiden door de beperkingen van het coronavirus, zijn ook de landelijke jazzfestivals weer in volle omvang opgestart. Vanaf mei tot september vinden ze traditioneel overal in ons land plaats. Een van de oudste is natuurlijk het “Breda Jazz Festival”. Vanaf het ontstaan in 1971 uitgegroeid tot een groots muziekevenement. Jaarlijks rond Hemelvaart komen daar zo’n 250.000 bezoekers op af. Niet alleen uit Breda, maar uit alle delen van Europa en zelfs daarbuiten. Tijdens het vier dagen durende festival worden de bezoekers, op binnen- en buitenpodia, vermaakt door 180 orkesten, verdeeld over 17 podia. Een groot deel van de optredende muzikanten komt uit het buitenland, maar ook regionale en nationale bands komen hier volop aan bod.

Een ander bekend festival is dat van Enkhuizen. De initiator van dit evenement, begonnen in 1974, was de Freetime Old Dixie Jassband. Dit orkest bestaat inmiddels meer dan 50 jaar en heeft in die periode ook bij Doe Jazz opgetreden.

“Jazz in Duketown” noemt zich zelf het grootste gratis jazzfestival van Europa in de open lucht. Het wordt georganiseerd tijdens Pinksteren in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch en trekt jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers. Het festival wordt gehouden op 10 verschillende podia in de stad. Daarbij worden door bekende en minder bekende artiesten zo’n 80 verschillende concerten gehouden in verschillende jazz-stijlen.

Een aanrader is ook zeker “Jazz by the Sea”, dat dit jaar voor de dertigste keer, op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 september, in en rond Domburg zal plaatsvinden. De Jay Jay’s Border Jazzmen zijn daar, na twee coronajaren, ook weer van de partij.

Maar eerst zijn ze te beluisteren op 10 juli bij Doe Jazz ‘81, op die mooie buitenlocatie bij het kasteel in ’s-Heerenberg. Natuurlijk hopen we op een zonnige, droge zondagochtend, maar mocht het vanwege de weersomstandigheden niet kunnen doorgaan, dan zullen we u daar tijdig, via onze website, over berichten.

Peter van den Bremen   voorzitter