Na het geslaagde optreden van de Farmhouse Jazz & Bluesband op 14 oktober maken we ons op voor de volgende jazzmiddag op zondag 11 november met Andor’s Jazzband.

Dit orkest vertolkt de prachtige Hot Dance Jazz uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Andor’s neemt ons mee naar de periode waarin het begrip “Big Band” ontstond. In tegenstelling tot de latere orkesten speelden de muzikanten toen louter van blad. Ze hielden zich nauwgezet aan de voorgeschreven arrangementen en er kwam nauwelijks improvisatie aan te pas. Ze hadden een voorkeur voor zoetgevooisde, romantische melodieën. Begrijpelijk dat er in deze orkesten vaak een viool is te horen…

“Melody & Rhythm”, de band die op 9 december onze gast is, behoort, vergeleken met Andor’s, duidelijk tot de moderne Big Bands. Opgericht in 1948 is het zelfs één van de oudste in ons land! De oorsprong van dit soort bands ligt in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Vanaf die periode werd er meer ruimte gegeven voor geïmproviseerde solopartijen. De radio werd een belangrijk medium om opgemerkt te worden en is ook één van de redenen waarom de orkesten van bijv. Benny Goodman en Duke Ellington zo razend populair zijn geworden.

Tegenwoordig heeft de benaming Big Band meer met de bezetting te maken dan met de muziekstijl die men speelt. Big Bands van nu spelen niet alleen jazzmuziek maar ook populaire muziek, die speciaal voor hen is gearrangeerd. Wel essentieel voor alle Big Bands is de ritmesectie. Zij heeft als taak de band aan “te drijven” in een constant tempo en te zorgen voor het swingeffect. Een ritmesectie die niet goed samenspeelt zal niet swingen maar stijf en kil klinken.

Kortom: Ik wens u een paar swingende Doe Jazz middagen toe !

Peter van den Bremen, voorzitter