Beste Jazzvrienden

“Verrassend goed ”. Zo typeerde één van onze leden “Hot Club de Frank” , het viermans-orkest dat vorige maand bij ons optrad. Ze brachten een mooie mix van “Gypsy Jazz” á la Django Reinhardt en lekker in het gehoor liggende “Swing-specials”. Uit de vele positieve reacties maken we op dat we deze jongens best nog een keer mogen uitnodigen.

Zondag 11 juni vanaf 11.00 uur is het de beurt aan “Jay Jay’s Border Jazzmen”, die traditioneel ons jaarlijkse buitengebeuren bij Kasteel Bergh zullen opluisteren.

Jazz in de openlucht – liefst met mooi weer – is een aparte ervaring. Niet voor niets zijn de bekende festivals, zoals die van Breda, in deze tijd zeer populair en trekken talloze bezoekers.

Ik vroeg Henk Olden, onze man van de “bandcontacten” (die zoals u weet een neusje heeft voor goede orkesten, die dan vervolgens ook bij Doe Jazz komen spelen…) wat er zo leuk is aan het Jazzfestival Breda, waarvan hij en echtgenote Toos al jaren vaste bezoekers zijn.

Het blijkt voor Henk de vraag te zijn, die je aan een jongetje stelt als hij naar een grote snoepwinkel mag. De grootste lol is de voorpret èn de voorbereiding, want  – ter toelichting –  het festival duurt liefst 4 dagen. Op de deelnemerslijst staan 104 namen van orkesten en individuele muzikanten. Er zijn 17 verschillende podia met meer dan 200 concerten. En dat met 250.000 bezoekers !  Je moet dus een schifting maken in wat je wel of niet kunt of wilt zien. Maar ja… hoe gaat dat in een snoepwinkel ? Dan kijk je naar de podia: Waar kunnen we zitten en waar is het alleen maar staan en dringen ? En hoeveel concerten kunnen we op één dag aan ?

Genoeg dus om van te genieten. Daarom de vraag:  “Van welke orkesten hebben jullie  het meest genoten ?  En natuurlijk….. welke zijn ook voor Doe Jazz interessant ?”

Henk : “Wij werden heel blij van “The Roaring Cats”,  een band met vrij jonge professionele, internationale jazzmuzikanten, waarbij het showelement niet wordt geschuwd. De Italiaan Sam Ghezzi, leider, zanger en showman, maakte de honderden mensen stapelgek. Even verderop was een optreden van de “Original Victoria Jazzband”. Dit oudste Oude Stijl-orkest van Nederland is weer nieuw leven ingeblazen en maakte op ons een verpletterende indruk met hun twintigerjaren dansmuziek. Ik wil ze graag voor het volgend jaar bij ons contracteren. Maar het meest hebben we weer genoten van “The Royal Croquettes”, een groep jonge conservatorium studenten die de Oude Stijl Jazz hebben omarmd. Muzikanten uit Spanje, Italië, Duitsland, Denemarken, Griekenland en Nederland. Een hoogtepunt voor elk publiek. En….. maart volgend jaar komen ze bij Doe Jazz ! ”.

Dank aan Henk en noteer alvast maar 10 maart 2024  in uw agenda.

Maar allereerst zie ik u natuurlijk graag op 11 juni in ’s-Heerenberg !

Peter van den Bremen

voorzitter@doejazz81.nl