In mijn jeugd was er in mijn directe omgeving veel belangstelling voor jazzmuziek. Via de platencollectie van mijn broer ontdekte ik de muziek van grootheden als Louis Armstrong en Cannonball Adderley. Op school feestjes dansten we op Dixielandmuziek. Ik kreeg de kans om op klarinet – na een korte carriere bij het plaatselijke harmonieorkest – zelf jazzmuziek te mogen veroorzaken.
Begin jaren zestig kwamen de Beatles en de Rolling Stones. Het leek wel of jazzmuziek een tijdje helemaal passé was. Toch bleven de echte liefhebbers hun muziekstijl trouw. Toen ik in de jaren zeventig in Doetinchem kwam wonen, bleek hier een lange jazztradtitie te bestaan, die bij lange na nog niet was verdwenen. Het roemruchte Davenport had weliswaar haar poorten gesloten, maar Doe Jazz’81 werd een nieuw toevluchtsoord voor de ware jazzliefhebbers en –beoefenaars.
Ook daarna waren er steeds golfbewegingen in de belangstelling voor jazzmuziek. Terwijl in onze jeugd jazzmuziek nog regelmatig was te vinden in de hitparades, kozen latere generaties jongeren massaal voor de popmuziek. Maar er kwamen ook steeds meer verbindingen tussen jazz en pop, wat aantoont dat jazz een muziekvorm is die altijd in beweging is.
De afgelopen middagen in de Kruisberg tonen aan dat de meer traditionele jazz onder onze generatie nog ongekend populair is. Doe Jazz zit in de lift ! Natuurlijk zouden wij graag meer jongeren willen bereiken. Maar gelukkig zijn er, ook in Doetinchem , nieuwe initiatieven die hoop geven voor de toekomst. Djazzvibes programmeert jazz voor een nieuwe generatie, die dankzij de belangstelling voor popmuziek ook aanverwante vormen van jazz weet te waarderen.
14 april is onze volgende jazzmiddag met Dokter, Jazz & Co, een band die garant staat voor een aangename middag “Classic Jazz” !
Peter van den Bremen, voorzitter