Beste Jazzvrienden,

Na het geslaagde concert van de Storyville Jassband in februari verheugen wij ons zeer op het optreden van The Royal Croquettes, zondag 10 maart in de Kruisberg. Deze groep, jonge,  enthousiaste, muzikanten, afkomstig uit verschillende landen, zal ons trakteren op een flinke portie “Easy Swing” !

“Easy Swing”  is een jazzgenre dat ontstond in het midden van de jaren vijftig en populair is tot op de dag van vandaag. Het ging oorspronkelijk om muzikanten die na de swingperiode niet de “bebop” wilden volgen en verkozen om in kleinere ensembles te spelen. Er was in die tijd een hernieuwde belangstelling voor de muziek uit de jaren dertig, de periode die cruciaal wordt geacht voor de ontwikkeling van de jazzmuziek in het algemeen.

 “Easy swing”  is een combinatie van de swingstijl uit de jaren dertig – maar dan niet in grote big bands – met elementen van nostalgie en – tegenwoordig – zelfs popmuziek. Grote voorbeelden zijn saxofonisten als Johnny Hodges en Ben Webster, de trompettisten Louis Armstrong en Roy Eldridge , vibrafonist Lionel Hampton, pianisten Teddy Wilson en Count Basie, drummers Jo Jones en Gene Krupa, en nog vele, vele anderen. Deze muzikanten waren allen bijzonder actief in de jaren vijftig, als onderdeel van een beweging die ervoor gekozen had om, ondanks alle vernieuwingen in de jazz, gewoon zichzelf te zijn.

Heerlijk swingende muziek dus op de tweede zondag in maart.

Wij als Doe Jazz bestuur kijken er naar uit.

U toch ook ?

Peter van den Bremen
voorzitter@doejazz81.nl