Beste Jazzvrienden

De muzikanten van “Red Wing” brachten ons zondag 16 april terug naar de “roots” van de jazz. In hun muziek herleefde de tijd waarin het flink bruiste en swingde rond New Orleans.

Zondag 14 mei a.s. is het de beurt aan “Hot Club de Frank”. Hun naam verwijst naar de legendarische “Hot Club de France”, een Parijse jazzclub opgericht in 1932 door gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli. Het werd een belangrijk centrum voor de ontwikkeling van een jazzstijl bekend als “Gipsy Jazz”, die werd beïnvloed door zigeunermuziek en Franse musette. De club organiseerde regelmatig concerten  en sessies met muzikanten uit heel Europa en de Verenigde Staten. Het “Hot Club de France Kwintet“ met Reinhardt, Grappelli en andere leden werd beroemd met hun opnamen uit de jaren ’30 en ’40.  Zij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke jazzgroepen aller tijden. Django Reinhardt was een legendarisch gitarist en jazzcomponist, geboren in België in 1910. Hij was een van de pioniers van de jazz en combineerde traditionele jazz met zijn unieke gitaarstijl. Ondanks een ernstige verwonding aan zijn linkerhand ontwikkelde hij een revolutionaire techniek, waarmee hij slechts met twee vingers gitaar kon spelen en een virtuoos werd. Reinhardts muziek blijft generaties muzikanten beïnvloeden en inspireren. Zijn nalatenschap heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de wereld van de jazz. In Nederland is voor het bekende “Rosenberg Trio” deze muziek de grote inspiratiebron. Django Reinhardt overleed in 1953. Hij werd slechts 43 jaar maar zijn muziek leeft voort !

“Hot Club de Frank” zal ons a.s. zondag niet alleen met “Gipsy Jazz” maar ook met allerlei andere genres weten te boeien. Ik kijk er naar uit, u ook ?

Peter van den Bremen

voorzitter@doejazz81.nl