Beste Jazzvrienden

 Voor je het in de gaten hebt is deze mooie zomer weer bijna voorbij en gaan we van start met ons nieuwe jazzseizoen !  Zondag 11 september trappen we af met Dokter Jazz & Co.  Een band die garant staat voor een lekker middagje swingen in de Kruisberg.

Waarom is jazz eigenlijk zo leuk ?  Misschien is het wel omdat jazzmuzikanten in staat zijn elk nummer, bekend of minder bekend, telkens anders te doen klinken. Ze improviseren volop. Dat betekent niet dat ze “zo maar wat staan te doen”.  Jazz heeft, net als klassieke muziek , regels van harmonie en melodie. Een jazzmuzikant moet die kennis, op een spontane, muzikaal betekenisvolle en geïmproviseerde manier inzetten in de groep.

Het mooie van jazz is ook dat jazzmuzikanten al improviserend op elkaar reageren. Ze laten hun spel afhangen van wat er op dat moment om hen heen gebeurt. Daar is een goed ontwikkeld muzikaal gehoor voor nodig. Maar ook het technische vermogen om wat er in je hoofd naar boven komt, meteen op je instrument te kunnen spelen. Dat is dus allerminst ‘zo maar wat doen’. En dan is het nog de bedoeling dat je jezelf niet te veel herhaalt en probeert elke keer net iets verder te reiken. Leden van een jazzband moeten altijd hun best doen om, op welke manier dan ook, anderen beter te laten spelen en proberen boven zichzelf uit te stijgen. Als dat gebeurt klinkt jazz fris, innovatief en is het elke keer anders.

En dan heeft jazz natuurlijk zijn eigen, unieke, ritmische opvatting ( waarbij je het gevoel hebt dat je “niet op je stoel kunt blijven zitten”):  Het swingt !

Laten we ook de komende middagen samen weer volop daarvan genieten !

Peter van den Bremen   voorzitter