Beste Jazzvrienden,
Niet iedereen houdt van jazz. Dat geldt niet alleen in onze tijd. In 1919 schreef een journalist in het Rotterdams Nieuwsblad: “Is jazz muziek ? Nee, het is een opwindend, krankzinnig makend geluid, dat langzaam in je vreet en je tot den rand van den waanzin brengt.” Ik las deze opmerkelijke uitspraak in een recensie van het boek “Jazz in Rotterdam” van Hans Zirkzee, toen ik hier iets wilde schrijven over de Harbour Jazz Band, komende zondag te gast bij ons in de Kruisberg.
Ook Rotterdam kent een roemrijke jazzgeschiedenis. Beginnend halverwege de negentiende eeuw met optredens van “Negerartiesten” als de “Washington Minstrels” tot in onze tijd met het jaarlijkse North Sea Jazzfestival in Ahoy. Met plaatselijkje coryfeeën als Piet Noordijk en Rita Reys. Legendarische jazzgelegenheden als “De Lantaren”, “Dizzy” en de “Harbour Jazz Club”. Vanaf die laatste plek, gelegen in de buurt van het Centraal Station en nu omgeven door enorme gebouwen, werd regelmatig het Tros-radioprogramma “Sesjun” uitgezonden. Toen jazzmuziek op radio en tv nog heel gewoon was….
Het was ook de thuisbasis van de Harbour Jazz Band. In november 1956 opgericht door trompettist Jaap van Velzen. Al binnen enkele maanden nam klarinettist Ferdi Meijer, die ruim 30 jaar in het orkest zou spelen, de muzikale leiding op zich. Toen Arie Lighart van de Dutch Swing College Band als banjospeler en manager tot het orkest toetrad volgden tournees naar de VS en Japan. In Japan was de Harbour Jazzband de eerste jazzgroep uit Europa. Een tournee in de voormalige DDR werd gevolgd door twee drieweekse trips door de voormalige Sovjet-Unie.
De Harbour Jazzband speelde vanaf het prille begin jazzmuziek in de zogenaamde “Chicagostijl”. In Nederland richtte de band zich ook op de “Haagse School”, waarin orkesten als de Dutch Swing College Band en de Down Town Jazz Band de steunpilaren waren. Ook nu nog behoort de Harbour Jazz Band tot de top-dixielandorkesten in ons land.

Op zondag 14 januari spelen ze bij Doe Jazz ’81 .

U komt toch ook ?

Peter van den Bremen voorzitter@doejazz81.nl