Op de weer zeer goed bezochte jazzmiddag van 13 oktober j.l. keek “onze” Karel Giltay muzikaal en verbaal terug op zijn rijke jazzhistorie. Er waren eigen composities van Karel te horen, uitgevoerd door Hot & Sweet, de band waarin Dini Snijders als zangeres soleerde.  Hoogtepunt van de middag was onmiskenbaar de Session , waarin verschillende muzikanten, die ooit met Karel hadden samengespeeld, voor het voetlicht traden. We luisterden achtereenvolgens naar de prachtige zang van Sabine Elfers, een swingende dixieland-formatie met liefst twee banjo’s èn accordeonist Frans Gerritsen, die voor de gelegenheid zelfs een speciaal Karel-lied had gemaakt.. Oude herinneringen werden  opgehaald, o.a. met Karels jazzmaatje uit Den Haag, waarmee hij in de vijftiger jaren zijn eerste schreden op het jazz-pad had gezet. Kortom: het werd, dankzij Karel en al die verrassende momenten , een zeer geslaagde middag !

Zondag 10 november is het de beurt aan de Harbour Jazzband. Een band die onlosmakelijk is verbonden met  de rijke jazzhistorie van Rotterdam. De Harbour Jazzband was vaste bespeler van de beroemde Harbour Jazzclub, een gelegenheid waar vele groten uit de jazzwereld hebben opgetreden en van waaruit ook vaak radio-uitzendingen waren te horen. Net als in andere steden raakten ook de Rotterdammers begin vorige eeuw aan de jazzmuziek verslingerd. Verdwijnen deed het daar zelfs niet toen het er echt om spande. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de jazz door de Duitsers verboden. Maar op het voor Duitse militairen, vanwege de aanwezigheid van prostituees, verboden Katendrecht, werd dapper doorgespeeld. Bijvoorbeeld in een club met de naam Belvèdere, een zaal die in 1941 de deuren opende en waar saxofonist Kid Dynamite uit Suriname huismuzikant was. Na de bevrijding in 1945 bleef Rotterdam in de ban van de Amerikaanse jazzmuziek. Internationaal bekende Rotterdamse muzikanten als zangeres Rita Reys en saxofonist Piet Noordijk hebben daar natuurlijk aan bijgedragen. Maar ook anno 2019 is Rotterdam, mede dankzij het North Sea Jazzfestival, nog steeds een echte jazzstad.   

De Harbour Jazzband is in november 1956 opgericht door trompettist Jaap van Velzen. Al binnen enkele maanden nam klarinettist Ferdi Meijer, die ruim 30 jaar in het orkest zou spelen, de muzikale leiding op zich en hij wordt daarom ook wel als oprichter van de band gezien.  Met banjoist Arie Ligthart, bekend van de Dutch Swing College Band, als manager, volgden tournees door vele landen. In Japan was de Harbour Jazzband zelfs de eerste jazzgroep uit Europa. Ook werd  in de Verenigde Staten en Canada opgetreden. Een tournee in de voormalige DDR werd gevolgd door twee drieweekse trips door de voormalige Sovjet-Unie.  Er hebben in de loop der jaren verschillende wisselingen in het orkest plaatsgevonden. Maar ook in de huidige bezetting behoort de Harbour Jazz Band nog steeds tot de top-oude-stijl orkesten van Nederland.

Ik wens u 10 november een aangename jazzmiddag toe !

Peter van den Bremen, voorzitter