Zondag 9 juni is het zover: onze jaarlijkse “Doe Jazz op locatie”  bij Restaurant Heeren Dubbel in ’s-Heerenberg . Ook dit jaar met een optreden van Jay Jay’s Border Jazzmen. Natuurlijk hopen wij weer op veel belangstelling èn mooi weer !

Oprichter van Jay Jay’s Border Jazzmen was trombonist Jan J. Janssen uit Dinxperlo. “Jay Jay Janssen” werd hij genoemd, naar de beroemde Amerikaanse trombonist Jay Jay Johnson. Jan begon zijn muzikale carrière bij Harmonie “Beatrix” in Dinxperlo. Van deze vereniging zou hij actief lid blijven tot aan zijn overlijden. Jan hield ook van jazz en speelde jarenlang in de trombonesectie van Bigband “Melody & Rhythm”. Maar muziek spelen van blad was niet zijn sterkste kant. Jan speelde het liefste “mopjes” uit het hoofd. Hij was daarom blij met het initiatief van banjoist Hans Hiddink om een “Dinxpers” dixielandorkest op te richten, dat – heel toepasselijk – de “Dinxieland Jazz Band” ging heten. Helaas voor hem werd ook dit orkest langzamerhand omgevormd tot een Bigband, die later als “The Spirit of St.Louis” door het leven zou gaan. Jan zag het “weer-van-blad-moeten-lezen” niet zo zitten en zocht een nieuwe uitdaging in de “ware” dixielandmuziek. In 1999 kreeg hij het voor elkaar om een aantal bekende Achterhoekse jazz-routiniers, onder wie Geert Stoltenborg (trompet), Johan Huinink (sax) en Tom Brunsveld (bas), aan zich te binden. Een nieuwe band was geboren: Jay Jay’s Border Jazzmen”: De band van “Jay Jay”, met “Border” als verwijzing naar zijn woonplaats Dinxperlo, op de grens met onze oosterburen. “Jazz uut den Achterhook” werd het handelsmerk van de band, die weliswaar hoofdzakelijk dixielandmuziek vertolkt, maar tot op de dag van vandaag zoekt naar de “Borders” van de jazz. Met country, latin-jazz en close-harmony hebben “Jay Jay’s Border Jazzmen” vanaf het begin een breder publiek dan alleen doorgewinterde dixielandliefhebbers aan zich weten te binden.

Jan en de andere genoemde muzikanten zijn helaas niet meer onder ons. Daarmee is de bezetting  van de band in de loop van de jaren vanzelfsprekend veranderd, maar…. de klank en het enthousiasme zijn gebleven !

Ik zie u graag op 9 juni in ’s-Heerenberg.