Ieder van ons heeft wellicht de herinnering aan een moment of periode in zijn of haar leven waarop hij of zij voor het eerst jazzmuziek hoorde. Voor de één is  dat die leuke band op het gezellige schoolfeestje,  voor de ander het populaire radioprogramma, waarin vaak jazz- of aanverwante muziek was te horen.

In het boek “Jazz in de Achterhoek” van Karel Giltay staat mijn eerste kennismaking met de jazz beschreven. Uit  het voorwoord:  “De platencollectie van een oudere broer was mijn eerste kennismaking met de jazz. Dat was pas muziek !  King Oliver’s “Papadedada” klonk als van een andere planeet . Wat een ritme, wat een spanning ! Wie eenmaal door de jazz is gegrepen, laat haar niet meer los. Dat geldt zeker ook voor de samensteller van dit boek.”

Die samensteller van dat boek, Karel Giltay, is jazz. Hij leidde in zijn rol als muziekdocent vele jongeren èn volwassenen op het pad naar de swing en de improvisatie. Samen met Remy Ramaekers richtte hij in 1981 onze jazzvereniging Doe Jazz op, waarmee hij een rijke locale jazzhistorie, die hij zo boeiend beschrijft in zijn levenswerk, weer nieuw leven inblies.

Zondag 13 oktober zal Karel ons samen met Hot & Sweet en verschillende andere muzikale gasten meevoeren door zijn en onze geschiedenis van de Jazz in de Achterhoek. Dat belooft een mooie middag te worden !

Goed om te weten, dat voor deze speciale middag ook een speciale toegangsprijs geldt:  € 5, in plaats van € 10, voor niet-leden en alle  leden hebben gratis toegang.

Wij zien u graag op 13 oktober !!

Peter van den Bremen, voorzitter