Beste jazzvrienden

Vier enthousiaste mannen in opvallende kledij, “The Busquito’s”, namen ons op 8 januari mee op een vrolijke reis langs diverse muzikale genres en zorgden daarmee voor een spetterende opening van het nieuwe Doe Jazz jaar.

Op 12 februari verwelkomen we de “Jurbena Jazzband”. Een acht – koppige traditionele jazzband uit Tilburg met in de frontline twee kornetten. Een typische bezetting voor een jazzstijl die Frisco wordt genoemd. Deze stijl ontwikkelde zich in de dertiger en veertiger jaren als een tegengeluid voor de New Orleans-traditie. We kijken er naar uit !

Misschien hebt u hem een paar keer gemist, maar in  januari was hij er weer: onze “huisfotograaf” Rob Wissink. Rob is één van onze vrijwilligers, die er voor zorgt dat er na een jazzmiddag weer mooie foto’s op onze website komen te staan. Dit zijn actiefoto’s van de optredende muzikanten en sfeerbeelden uit de zaal.

Iemand vroeg ons laatst of bezoekers van onze middagen zonder toestemming mogen worden gefotografeerd. We hebben daar uiteraard informatie over ingewonnen. Het blijkt dat in Nederland iedereen foto’s mag maken van “toevallige personen”. Als deze personen niet het hoofdonderwerp van de foto vormen, mag men ze in beeld brengen en de foto verspreiden zonder expliciete toestemming. Is iemand wel het hoofdonderwerp van de foto, dan geldt het portretrecht. Dat is het recht van een individu om de weergave van zijn afbeelding toe te staan of te weigeren. Heeft een foto een bepaalde “journalistieke waarde” – waaronder ik ook sfeerbeelden van een jazzmiddag reken –  dan zal men foto’s in principe moeten gedogen. Wel is het bepalend wat er verder met de foto’s gebeurt. Een foto kan niet zomaar zonder toestemming worden geplaatst in een of ander artikel of worden ingezet voor commerciële doeleinden.

Als Rob de foto’s naar ons heeft doorgestuurd, maken wij een selectie voor plaatsing op de site. Daarmee willen we voorkomen dat mensen misschien op een minder prettige manier in beeld komen.

Mocht iemand van u, nochtans, na het zien van de foto’s op de website, bezwaar maken tegen een afbeelding waarop hij of zij is weergegeven, dan zullen wij deze uiteraard verwijderen.

Ik hoop dat we ook na 12 februari, o.a. aan de hand van de mooie foto’s van Rob , weer zullen terugkijken op een geslaagde jazzmiddag !

Peter van den Bremen  voorzitter