Beste Jazzvrienden

Zondag 12 februari konden we genieten van de enthousiaste klanken van de Jurbena Jazzband. De komende jazzmiddag, precies een maand later, is het de beurt aan The Autoreverse Jazz Orchestra . Dit orkest, zo lees ik in de beschrijving, richt zich vooral op de muziek uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het woord “Autoreverse” zal daarmee te maken hebben, want zoals u weet kijken Oude Stijl orkesten, vooral naar het verleden. Het Auto Reverse Cassettedeck”, dat we nog kennen van enkele decennia geleden, waarbij de bandrichting automatisch omdraaide, is daarbij misschien wel een passend beeld.

Terug in de tijd”  is in de muziek – maar feitelijk in alle kunst – altijd aan de orde geweest. We zien het ook nu:  Beroemde popgroepen als ABBA en de Beatles bestaan niet meer, maar “nieuwe” bands als  “ABBA -Revival” en “Analogues” ( die de Beatles-muziek feilloos kopiëren)  blijken in onze tijd ongekend populair. Op TV verschijnen programma’s waarin nieuwe sterren worden gevraagd en getest voor…oude musicals.

Revival was in de jazzgeschiedenis ook een reactie op een vernieuwing, waar men op dat moment moeite mee had.  Wanneer de jazz in de jaren 40/50 evolueert in stijlen als bebop en hard bop, ontstaat er hernieuwde aandacht voor de oorspronkelijke jazz. Oude helden worden weer voor het voetlicht gehaald en wereldwijd bleef de, met New Orleans-romantiek omsluierde oude jazz, een geliefde stijl. Zo ontstonden na de oorlog ook de populaire Revival orkesten als Dutch Swing College Band en Chris Barber Jazz Band. In latere jaren zelfs een orkest dat zich Revival Jazzband noemde en voornamelijk bestond uit oud-leden van de Dutch Swing College Band. Een Revival van een Revival dus eigenlijk…

Zoals klassieke muziek altijd populair is gebleven zal dat ook met de “klassieke jazz” nog wel een tijdje duren. Alleen hebben we dan, na ons, nieuwe generaties nodig, die zich daarvoor willen interesseren. En of dat gaat gebeuren…. ?

Ik zie u graag weer op  12 maart.

Peter van den Bremen   voorziter@doejazz81.nl