Beste Jazzvrienden

Wie tegenwoordig jazzmuzikant wil worden kan zich aanmelden bij een plaatselijke of regionale Muziekschool waar “Lichte muziek” wordt gegeven. Als je veel talent hebt kun je doorstromen naar het Conservatorium. En dan maar hopen dat je het daarna als jazzmuzikant “gaat maken” !

Wie in mijn jeugd een instrument wilde gaan bespelen had geluk als er thuis voldoende financiële middelen waren om er één aan te schaffen. Zo niet, dan was je aangewezen op de plaatselijke harmonie of fanfare. Als je daarvan lid werd kreeg je een instrument in bruikleen en een opleiding van een jaar of twee erbij.

Maar daarmee was je er nog niet. Dat instrument was natuurlijk niet bedoeld om er zo maar in een café of op een schoolfeestje mee te gaan toeteren. Nog los van het feit dat jazzmuziek in die tijd bij de meeste ouders niet erg in de smaak viel, ging het er natuurlijk in de eerste plaats om dat je meedeed met de repetities en de uitvoeringen van de muziekvereniging. Wel was het fijn dat een basis werd gelegd waarmee je verder kon. Je leerde noten lezen, wat sowieso handig is, hoewel…..er zijn veel jazzmuzikanten die nooit een noot hebben leren lezen !

Zodra je eerste verdiensten van een bijbaantje konden worden omgezet in een eigen instrument was je de koning te rijk. Met lotgenoten besloot je een bandje op te richten waarmee  – in mijn geval – enthousiast werd getoeterd in allerlei gelegenheden.

De bands die bij Doe Jazz optreden bestaan soms uit professionals, maar vaak zijn het muzikanten die, net als ik, hun opleiding bij de harmonie of fanfare zijn begonnen en later zijn doorgestroomd in  allerlei orkestjes. Ze spelen al jazz vanaf hun jeugd tot lang na de pensionering van hun reguliere baan.

Ook de “Sunny Side Jazzband”, het orkest dat zondag 12 mei bij ons optreedt, bestaat uit goede  amateur-muzikanten die een keer zijn begonnen met hun eerste trompet- of trombone-les bij de muziekvereniging in hun dorp of stad. Ik kan u verzekeren: Ze doet niet veel onder voor de professionele oude-stijl jazzorkesten !

Ik hoop dat u daar zondag 12 mei weer volop van zult genieten.

Peter van den Bremen     voorzitter@doejazz81.nl