Beste Jazzvrienden

Het was een geslaagde middag 11 december in de Kruisberg, onze laatste jazzmeeting van dit kalenderjaar. Zoals we van ze gewend zijn, maakte de Charlestown Jazz Band er weer een gezellig feestje van. Ook de danslustige bezoekers kwamen volop aan hun trekken.

Zondag 8 januari is onze Nieuwjaars Jazzmiddag met de Busquito’s. Een orkest met getalenteerde muzikanten die hun muzikale kwaliteiten combineren met een aanstekelijke dosis humor. We kijken er naar uit !

We hebben als Doe Jazz ’81 de afgelopen jaren een traditie opgebouwd van speciale Nieuwjaarsbijeenkomsten. Dat begon al in de jaren tachtig met de “Nieuwjaarshappenings” in het oude Amphion. Die vonden plaats op de eerste zondag na Nieuwjaar, vanaf drie uur in de middag tot na middernacht. De meeste bands kwamen uit eigen streek: combo’s , big bands, zanggroepen, dixielandorkesten, allerlei formaties die belangeloos een uur jazzmuziek verzorgden op drie verschillende locaties in de schouwburg. De belangstelling was groot, ook doordat leerlingen van de Muziekschool hier aan deelnamen en vanzelfsprekend hun ouders en bekenden meebrachten.

In de jaren negentig liep het aantal bandjes in de regio èn het bezoekersaantal terug en kwam er een eind aan deze legendarische Nieuwjaarshappenings. Samen met voormalig schouwburgdirecteur Henk Raben ontstond het idee van de “Amphion Doe Jazz Night “: Concerten met bekende orkesten en muzikanten die, gecontracteerd door Amphion en onder de vlag van Doe Jazz ‘81,  optraden in de grote zaal van de schouwburg. Velen van ons bewaren mooie herinneringen aan deze Jazz Nights met grootheden als Toots Tielemans ( die zelfs twee keer heeft opgetreden) , de Glenn Miller Band, Chris Barber en vele anderen.

Toen ook de belangstelling voor deze concerten langzamerhand terugliep, hebben we als Doe Jazz zelf een aantal keren Jazz Nights georganiseerd in het nieuwe Amphion, waarbij op verschillende plekken podia werden gecreëerd. Een mooie formule, maar omdat de kosten van de huur voor deze jazzavonden vaak hoger bleken dan de recettes, hebben we na een paar keer besloten dit voort te zetten in de Kruisberg. Ook hier met verschillende jazzstijlen op meerdere locaties, waaronder jamsessions in de Bistro, met muzikanten van allerlei allooi. Dat leidde soms tot wonderlijke combinaties, waarbij zelfs een panfluit en een accordeon muzikaal goed met elkaar bleken te harmoniëren. Toen veel van onze leden meer moeite bleken te krijgen met concerten in de avond, zijn we weer teruggekeerd naar onze vertrouwde tweede zondag van de maand, dus ook in januari. En met succes !

We hopen daarom (voor het eerst na de “coronajaren”) net als in januari 2020 weer velen van u in de Kruisberg mogen ontvangen.

Namens het bestuur en vrijwilligers wens ik u een fijne jaarwisseling en een gezond 2023.

Graag tot 8 januari !

Peter van den Bremen   voorzitter@doejazz81.nl