Jazz Achterhoek. Alle goede concerten en optredens van jazz, blues, dixieland, rock and roll en andere muziekstijlen in de regio Achterhoek op een rijtje. Wilt u zelf een evenement aanmelden? Mail met de secretaris van DoeJazz’81 Auke Boonstra.

Onder het kopje ‘Agenda’ kunt u kiezen voor dag, maand of week’ instellingen.

nov
24
za
Kwartet Harry Kanters @ Dutch George Lewis Jazz Society Nijmegen
nov 24 @ 20:00
dec
9
zo
Big Band Melody & Rhythm en Embrace @ Doe Jazz '81
dec 9 @ 14:30 – 17:00


Bigband Melody & Rhythm is een van de oudste big bands van Nederland. De band is opgericht in 1948. Melody & Rhythm heeft in de loop der jaren ontelbare optredens verzorgd. Regelmatig met gastsolisten uit de eigen regio, maar ook met gastoptredens van o.a. Greetje Kauffeld, Rita Reys en Jarmo Hoogendijk! Door al deze activiteiten heeft Melody & Rhythm belangrijk bijgedragen tot de ontwikkeling van jazz-, en met name bigbandmuziek in het oosten van Nederland. Ook veel aankomende musici hebben in de loop der tijd bij Melody & Rhythm ervaring op kunnen doen met het spelen in een bigband. Tegenwoordig staat de band onder leiding van Sander Zweerink. Sander is in 1997 afgestudeerd aan het Conservatorium te Hilversum, Trompet lichte muziek. Hij heeft de afgelopen jaren gespeeld bij het Glenn Miller Orchestra, Ruth Jacott band, theatertournee met Greetje Kauffeld en Willem Nijholt. Verder werkt hij als remplaçant bij het Metropole Orkest, Orkest v/d Koninklijke Luchtmacht en als free-lance trompettist bij veel ensembles en bands. Ritme, improvisatie en speelsheid zijn belangrijke kenmerken van een bigband. Maar het allerbelangrijkst is dat het swingt. En de naam zegt het al… ook Big Band Melody and Rhythm wil het laten swingen. Het repertoire is geïnspireerd door de traditionele bigbandmuziek van o.a. Glenn Miller, Stan Kenton, Count Basie en Duke Ellington. Deze authentieke Amerikaanse jazzmuziek gaat nooit verloren en heeft dan ook een prominent plekje in hun repertoire. Uiteraard toegevoegd met moderne arrangementen.
Embrace is een vocaal ensemble dat onder leiding van Saskia Heerink liedjes ten gehore brengt van verschillende genres waaronder Jazz en Folk. Het ensemble dat 3 jaar geleden is opgestart heeft vooral als doel gezamenlijk te zingen met veel plezier. We verwachten op 9 december een lekker swingend intermezzo. Bezetting: Wilma Aalderink, sopraan, Ine van Dijk, sopraan, Saskia Heerink, mezzo sopraan, Jessy Lugtenaar, alt, Mirjam Smeets, alt, Mieke Vaanhold, tenor en Nan Nieber, tenor.
Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

jan
26
za
Doe Jazz Night met Nils Conrad and his Amazing Jazzband, Sweet Silver & Co en Jamsession @ Doe Jazz '81
jan 26 @ 19:30 – 23:30

Nils Conrad and his Amazing Jazzband

De naam “Amazing Jazzband” is jarenlang verbonden geweest aan een van de beste jazzdrummers ter wereld: Huub Janssen. Na zijn overlijden is de band aanvankelijk niet doorgegaan in deze unieke bezetting. Een drummer met zo’n naam, drive en zo’n unieke stijl van spelen en performance leek niet te vervangen. Tot een aantal jaren geleden oud bandlid Marco Kuipers de drummer Nils Conrad in Duitsland tegenkwam. Deze nog jonge Duitse drummer heeft als jongetje nog les gehad van Huub en kwam regelmatig naar optredens van de Amazing Jazzband. In de loop der jaren heeft Nils zijn eigen stijl ontwikkeld in combinatie met de vele specifieke drum-kneepjes waar Huub zo bekend om was. De voormalige bandleden van de Amazing Jazzband zijn door Nils weer zeer enthousiast geworden en hebben na 5 jaar besloten om de draad weer op te pakken. Nu onder de naam: “Nils Conrad and his Amazing Jazzband”. De band werd vrijwel meteen geboekt op o.a. het Jazzfestival van Dresden, Breda, Kiel en Gelsenkirchen. Het bleek een gouden zet, de “klik” met Nils was er meteen en de oude sound en drive van de Amazing Jazzband was weer aanwezig. De drive achter deze band is natuurlijk nog steeds Huub Janssen. De oude bandleden willen graag zijn stijl van jazzmuziek spelen in ere houden. Deze internationale jazzband zal op 26 januari de Kruisberg op z’n kop zetten zodat Doetinchem weer even “the Hottest Place in the East” zal zijn. Bezetting: Koos van der Hout: trompet/zang; Marco Kuipers: tenor/sopraan saxofoon en klarinet; Bas van Gestel: trombone/zang; Jos van Bueren: stringbas; Richard Endlich: banjo en Nils Conrad: slagwerk.

Sweet Silver en Co

In 2009 werd een gelegenheidstrio gevormd om enkele nummers van de Andrews Sisters te zingen. Hiermee was het trio Sweet Silver, bestaande uit Sabine Harmsen, Sabine van Oostveen en Marjolein Brinkman geboren. Het trio zong de afgelopen jaren met verschillende bands zoals de Old Iezer Jazzband, Hot and Sweet, de Bratislava Hot Serenaders en The Blue River Jazzband (BRJB). Daarnaast treedt Sweet Silver bij diners of feestjes ook akoestisch zonder band en versterking op, met alleen hun eigen intieme ouderwetse radiootje. In 2016 zijn de BRJB en Sweet Silver met groot succes gezamenlijk op tournee naar België, Duitsland, Frankrijk en Engeland geweest. Vanaf medio 2017 is Sweet Silver verder gegaan met een eigen combo bestaande uit Louis Houët op piano, Ton Damm op saxofoon/klarinet en Wil van Schaik op basgitaar. Het repertoire varieert van jazz van de Roaring Twenties tot de jaren ’40/’50 en laat zich het best omschrijven als een Swing Act in stijl van de Andrews Sisters.

Jamsession

Jammen met Trio Karel Giltay in de Bistro. Muzikanten kom naar de avond met je instrument. Doe mee.

Entree 17,50 euro
Leden 12,50 euro, Leden passe-partout 7,50 euro
Introducé (1/lid) 15 euro, Leden andere jazzclubs 15 euro

feb
10
zo
The Spirit of St Louis @ Doe Jazz '81
feb 10 @ 14:30 – 17:00


The Spirit of St. Louis bestaat uit tien ervaren musici die zich hebben gespecialiseerd in het vertolken van Hot Dance-muziek uit de periode 1922-1935. Door het gebruik van originele arrangementen van bekende bands als Fletcher Henderson en Duke Ellington, roept het orkest bij de luisteraar de typische sfeer op van de Amerikaanse dance-halls uit de “Roaring Twenties”. De “Spirit” heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een orkest met een geheel eigen, professionele, klankkleur. Deze band uit de Achterhoek treedt op in jazzclubs en op festivals in binnen- en buitenland. Bezetting: Peter van den Bremen: saxofoon; Hein Buying: bandleider; Gustaaf Coenders: sousafoon; Rieks Erinkveld: saxofoon; Jan Meerdink: banjo; Frank van Niersen: saxofoon; Vincent Roerdink: trombone; Willem van den Toorn: drums; Peter Wissink: trompet en Rob Wissink: piano.
Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

mrt
10
zo
Eastream Jazzband @ Doe Jazz '81
mrt 10 @ 14:30 – 17:00


De muziek van de Eastream Jazzband is een mengeling van traditionele Jazz Standards en Zuid-Amerikaanse Jazz. Ook speelt de band enkele eigen composities van trompettist Henk van Amerongen. Als je naar deze band luistert dan hoor je dat deze mensen al heel lang samenspelen: ze spelen met plezier, kennen elkaar als vrienden en spelen die muziek waarnaar ze zelf ook graag zouden willen luisteren. De Eastream Jazzband vierden in 2018 hun 30-jarig bestaan en je kunt horen dat ze daar trots op zijn. De band is ontstaan na jamsessions in Oosterbeek en vanwege dit jubileum hebben ze ook gespeeld tijdens de 30e Airborne Music Night in Oosterbeek in 2018. Bij de keuze van het repertoire zoekt de band altijd naar een optimale combinatie van melodie, harmonie en ritme, zodat het bij de uitvoering altijd swingt en spannend en lekker is om naar te luisteren. De huidige bezetting bestaat sinds 1991 met Henk van Amerongen op trompet, bügel en sax, Lex Daan (zang en bas), Hans Heymen op drums, Jan Thies op toetsen en Bas Verwey (gitaar en zang). Zangeres Caia Mangelsdorf is bekend in de regio Arnhem door talrijke projecten met bigbands, met Bubble’s en Boa’s en met de Limelight Ladies. Met zangeres heeft de band een CD uitgebracht onder de titel: “Eastream: Cheek to Cheek with Caia.” We kunnen op 10 maart 2019 in de Kruisberg weer uitkijken naar een lekker jazzy feestje.
Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

apr
14
zo
Dokter, Jazz & Co @ Doe Jazz '81
apr 14 @ 14:30 – 17:00


Ook deze middag weer een orkest van eigen bodem en niet de geringste. Dokter Jazz & Co is een oude stijl New Orleans orkest dat in 1976 is opgericht en vanaf het begin veel succes heeft gehad. In het orkest spelen muzikanten waarbij je kunt zien dat het plezier er af spat. Speelde het orkest aanvankelijk gearrangeerde stukken, tegenwoordig is meer het motto: “Als het maar lekker klinkt, swingt en fijn te spelen is”. Dat enthousiasme wordt graag gedeeld met het publiek, waarbij de humor niet uit de weg wordt gegaan. Het orkest brengt een zeer gevarieerd programma met o.a. New Orleans Jazz, dixieland, blues- en jazzstandaards. We zijn benieuwd wat er vanmiddag weer tevoorschijn komt uit de hoge hoed van Jan Dokter. Bezetting: Jan Dokter: trompet/sax/zang; Sietse de Leeuw: klarinet, saxen en fluit; Frans Ernst: trombone; Ad Rats: bas; Johan Molenveld: banjo en Ben Reijers: drums
Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

mei
12
zo
Jay Jay’s Border Jazzmen @ Doe Jazz '81
mei 12 @ 14:30 – 17:00


De 12e mei 2019 wordt in de Kruisberg in Doetinchem een memorabele jazzmiddag. Jay Jay’s Border Jazzmen viert op die zondagmiddag bij ons n.l. hun 20-jarig jubileum. Is een optreden van Jay Jay normaal al een feest, die middag gaan helemaal de pannen van het dak. Dit huisorkest van Doe Jazz’81 is afkomstig uit de Achterhoek en opgericht in 1999. Vanaf het begin speelt het orkest dixielandmuziek, maar zoekt ook altijd naar de grenzen van de jazz. We verheugen ons b.v. nu al op de fantastische sound van de grote bandleider Bert Kaempfert. Wat maakt Jay Jay verder zo succesvol? Allereerst de eigen, frisse stijl met daarin invloeden van grote voorbeelden als: Chris Barber en Kenny Ball. Daarnaast de door het publiek als aangenaam ervaren afwisseling: New Orleans, Latin, Swing, Country en hits uit de jaren 50 en 60 maken deel uit van het brede repertoire waarin de Jazzmen zich regelmatig begeven langs de “Borders” van de jazz. De JJBJ speelt in de vertrouwde opstelling: Petro Wijnen: trompet en zang; Jac. Meijs: trombone en zang; Peter van den Bremen: klarinet, saxen en zang; Rob Koch: banjo en gitaar, Etienne Beyé: bas en Willem van de Toorn: drums
Entree 10 euro
Leden 3,50 euro, Leden Passe-partout gratis
Introducé (1/lid) 5 euro, Leden andere jazzclubs 5 euro

jun
9
zo
Herringtown Jazzband @ Doe Jazz '81
jun 9 @ 11:00 – 14:00


In december 2017 vierde de Herringtown Jazzband bij ons hun 40-jarig bestaan. Het was de zondag van de “vreselijke sneeuwval”, maar de heren waren op tijd uit Enkhuizen en speelden voor een klein en select gezelschap die middag de sterren van de hemel. Daarom een prominente plek voor dit orkest tijdens ons jaarlijkse gratis concert in ’s-Heerenbergh. De muzikale basis van dit orkest is jazzmuziek uit de periode 1920-1930. In de loop der tijd is die stijl beïnvloed door de Engelse Trad en uitgegroeid tot uiterst swingende, instrumentale en vocale jazzmuziek. Een afwisselend repertoire, stevige collectieven en uitbundige soli zijn ingrediënten van die stijl, waarop ook naar hartenlust gedanst kan worden. Het publiek speelt ook een belangrijke rol als extra instrument, dat door het orkest enthousiast en vol overgave wordt bespeeld. Kortom een orkest dat zijn motto meer dan waar maakt: ”Voelt u zich slap, lusteloos of down: luister naar de Herringtown”. Bezetting: Rob van Bergen: trompet/zang; Henk van der Veen: trombone; Erwin Sprong: banjo; Ruud Danckaarts: bas; Berry Schuuring: drums en Will van Gessel: saxen

Vrij entree