Beste Jazzvrienden

Zondag 13 maart was onze tweede jazzmiddag van dit kalenderjaar en de eerste waarin we geen rekening meer hoefden te houden met beperkende maatregelen. Reden voor blije gezichten alom!  Bij ons als bestuur, omdat we zo’n 140 leden en belangstellenden mochten begroeten, maar ook veel blije gezichten bij onze bezoekers. Natuurlijk, omdat het weer mocht, maar vooral vanwege de band die middag: de Tailshakers ! Muziek waarbij je niet kon stilzitten. Een feestje der herkenning !  Elvis Presley, Fats Domino, Everly Brothers , vele grootheden uit de pop en blues van de jaren vijftig en zestig kwamen langs. Dit alles onder de bezielende leiding van toetsenist, schrijver, schilder en Doe Jazz-sponsor Jeroen te  Lindert. Naast zijn aanstekelijke spel en drive werden we getrakteerd op mooie gitaarsolo’s van de talentvolle Casper de Vries, bevende basklanken van Henry Gerritsen en daverend drumwerk van Gerben Boesveld. De voetjes kwamen automatisch in beweging en de dansvloer was regelmatig gevuld. Een middag waarop ons Doe  Jazz- motto volledig werd waargemaakt: Jazz is beleving !

Zondag 10 april is de volgende jazzsession en gaan we terug naar de “Roaring Twenties”. Wat de jazz betreft een zeer productieve tijd waarin vele orkesten furore maakten. Een grote naam uit die tijd is Paul Whiteman. Begonnen als klassiek violist bij de San Francisco Symphony leidde hij gedurende de Eerste Wereldoorlog een muziekkorps bij de Amerikaanse marine. Hij werd echter wereldberoemd met zijn op de jazz geïnspireerde dansorkesten. Zijn eerste orkest leidde hij in 1918 in San Francisco. In 1920 ging hij met zijn band naar New York en maakte zijn eerste plaat met het beroemde nummer “Whispering”, waarvan meer dan twee miljoen exemplaren werden verkocht. Het Paul Whiteman’s Orchestra werd de populairste band van de jaren ‘20. In dit orkest zaten grote blanke jazzmusici uit die tijd, zoals de legendarische trompettist  Bix Beiderbecke. Ook Bing Crosby startte zijn carrière in een trio bij Whiteman. Whiteman betaalde zijn musici hoge salarissen en was bij hen zeer geliefd.

Ons gastorkest op 10 april, Andors Jazz Band, richt zich al vanaf de oprichting in 1978 op die geweldige muziek uit de jaren twintig en de vroege jaren dertig . Daarbij zijn niet alleen de blanke orkesten van o.a. Paul Whiteman, maar ook de bands van Duke Ellington en Fletcher Henderson hun grote inspiratiebron. De band gebruikt de originele arrangementen uit die tijd.  Andors Jazz Band heeft een reputatie opgebouwd als een van de toonaangevende bands in de vroege jazzmuziek, met een groeiende, enthousiaste aanhang die deze muziek heeft herontdekt.

Zondag 10 april herleven bij Doe Jazz de ‘Roaring Twenties’ muzikaal. We hopen dat ook dat een “feestje der herkenning” mag worden !

Peter van den Bremen